Майже 40% фермерів Одещини сіяли озимі без добрив

30 травня 2023 67 0
Майже 40% фермерів Одещини сіяли озимі без добрив

Цього сезону фермери Одещини максимально економили на ЗЗР. Деякі з них сіяли озимі взагалі без добрив. Про це розповів Костянтин Куртєв, регіональний менеджер зі збуту компанії BASF, у матеріалі «Посівна Південь: колись сіяли першими, а у сезоні 2023 — разом зі всією Україною» на Kurkul.com.

«Загалом тенденція в тому, що цього сезону фермери Одещини максимально економили на купівлі ЗЗР. Знаю тих, хто озиму групу сіяв взагалі без добрив. Таких приблизно 40%. В них навіть було заготовлено насіння соняшнику, щоб якщо не зійде пересіяти культуру. Купівля ЗЗР відтягувалась до останнього. Також цього року фермери намагались зекономити, купуючи китайські неякісні ЗЗР. Економія значно більше, ніж попереднього року. І це відчувається», — зауважив представник компанії. 

Він пояснив, що Одещина дуже специфічна: посіяти й в результаті передискувати незібраний врожай — буденна річ. 

Вся причина в посушливості регіону. Тому фермери намагаються обирати вологозберігаючі технології обробітку ґрунт: вертикальний обробіток, пар, культивацію, No-till. До оранки звертаються або недосвідчені аграрії, або експериментатори.

«Цей рік унікальний для регіону через дощі у квітні. Раніше Одещина починала сіяти яру групу першою. Але опади затримали цьогорічну посівну на 2-3 тижні, відтак виникла затримка і на внесенні добрив, агрохімічних обробках. Посівна відбувалась в перезволожений ґрунт, бур'ян почав активно рости й довелось проводити або додаткову агрохімічну або ґрунтову обробку. Наразі соняшник у фазі перша пара, кукурудза — 2-3 листки, хоча зазвичай — 3-4 листки», — розповів Костянтин Куртєв. 

Читати за темою: На Півдні фермери можуть відмовитись сіяти соняшник

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus