Реклама

Єврокомісія продовжить заборону на український імпорт до середини вересня (доповнено)

5 червня 2023 117 0
Єврокомісія продовжить заборону на український імпорт до середини вересня (доповнено)
Kurkul.com

Європейський Союз продовжив до 15 вересня 2023 року виключні та надзвичайні запобіжні заходи, які були ухвалені у травні щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС на кордонах з Україною. Про це йдеться в інформації, що оприлюднена на сайті Європейської Комісії.

Водночас повідомляється, що ЄС сприятиме ефективній роботі транзитних шляхів та імплементації Автономних торговельних заходів, що передбачають продовження режимі торгівлі між ЄС та Україною без мит та тарифів ще на один рік, до червня 2024 року.


Європейська комісія продовжила до середини вересня заборону країн Євросоюзу на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпака й соняшника з України. Про це написало польське агентство PAP, з посиланням на заяву єврокомісара із питань сільського господарства Януша Войцеховського.

Як зазначається, рішення продовжує чинну із 2 травня постанову ЄС про заборону вільних постачань зерна з України до Болгарії, Польщі, Румунії, Угорщини і Словаччини. Водночас вантажі вказаних зернових можуть перевозити транзитом через території п'яти країн.

За словами єврокомісара, «у сховищах прикордонних країн більше зерна, ніж в Україні, і саме тому ми маємо продовжити цю тимчасову заборону на ввезення для покращення ситуації в сусідніх країнах».

Водночас представниця Європейської комісії Міріам Гарсія Феррер зазначила, що Європейський Союз поки не ухвалив остаточного рішення про продовження обмежень стосовно імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України.

«Дискусії все ще тривають, і ми повідомимо, коли рішення вже буде – що, ймовірно, станеться вже до кінця дня», — додала вона.

Представниця Європейської комісії додала, що Єврокомісія перебуває в постійному контакті з Україною та п’ятьма членами ЄС, яких стосується заборона, аби визначити умови подальшого транзиту українських товарів.

Також стало відомо, що підготовлений Європейською комісією регламент, який продовжує дію заборони на імпорт українського агроекспорту, стосуватиметься меншої кількості товарів. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на джерело в українському уряді.

Як зазначається, з-під дії заборони буде виключено тверді сорти пшениці, гібриди кукурудзи, а також матеріал для сівби та спельту.

Відповідний регламент Єврокомісії може бути офіційно оприлюднений до кінця дня 5 червня.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus