Реклама

Підрив Каховської ГЕС: окупанти знищили овочівництво та садівництво Півдня

6 червня 2023 225 0
Підрив Каховської ГЕС: окупанти знищили овочівництво та садівництво Півдня

Окупанти сьогодні підірвали Каховську ГЕС, практично вони знищили овочівництво і садівництво Півдня. Про це розповіли аналітики EastFruit.

На їх думку, підрив дамби Каховської ГЕС — це не лише екологічна та гуманітарна катастрофа, яка призведе до підтоплення величезних територій і багатьох населених пунктів, заселених людьми, але це ще й більший злочин проти продовольчої безпеки світу.

«Річ у тім, що саме Каховське водосховище було серцем однієї з найбільших у Європі зрошувальних систем. І саме південні регіони України забезпечували пшеницею, кукурудзою, соняшником і соняшниковою олією, соєю та соєвим шротом країни Близького Сходу, Азії, Африки та Європи», — пояснили аналітики.

Читати за темою: Що чекає Південь України після руйнування Каховського водосховища

Також вода з цієї системи зрошення давала змогу вирощувати до 80% усіх овочів України та значний відсоток фруктів і винограду. Практично всі теплолюбні фрукти України вирощувалися саме на базі зрошення з Каховського водосховища. Основні потужності літніх теплиць, що забезпечують населення України та Молдови доступними за ціною помідорами, баклажанами, огірками та перцем, також розташовувалися вздовж відгалужень Каховської зрошувальної системи.

Читайте також: Через підрив Каховської ГЕС без зрошення і питної води залишиться понад 400 тисяч га земель 

«На сьогодні без зрошення в цьому регіоні неможливо вирощувати практично будь-яку сільськогосподарську продукцію, особливо фрукти та овочі. Річ у тім, що щорічно тут випадає в середньому близько 400 мм опадів, причому основна їхня частина в зимовий період, тобто поза періодом вегетації. Настільки мізерна кількість опадів характерна для пустель, і підрив дамби Каховської ГЕС фактично перетворює південь країни на пустелю», — зазначили аналітики.

Як зазначається, для відновлення дамби й системи зрошення знадобиться щонайменше 5-10 років, і це буде можливим лише після повного звільнення України від окупантів. 

«Відповідно, наразі для українських аграріїв особливо актуальним буде відпрацювання технологій вирощування і доопрацювання овочів, таких як цибуля, морква, салати, зелені культури тощо, у центральних регіонах України, де є доступ до води й систем зрошення. В іншому разі найближчими роками доведеться забути не тільки про експорт овочів, а й про можливість самозабезпечення овочевою продукцією населення України навіть у літній період», — підсумували в EastFruit.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама