Реклама

Через підрив Каховської ГЕС без зрошення і питної води залишиться понад 400 тисяч га земель — науковець

6 червня 2023 110 0
Через підрив Каховської ГЕС без зрошення і питної води залишиться понад 400 тисяч га земель — науковець

Сьогодні, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. В Херсонській області розпочалася евакуація місцевого населення.

На думку доктора географічних наук, професора Херсонського державного університету Ігоря Пилипенка, підрив дамби Каховської ГЕС позбавить частину населення Запорізької та Херсонської областей доступу до питної води, зрошення та, відповідно, роботи. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Ще у квітні 2023 р. вчений спрогнозував, що в разі свого відступу на територію Криму окупанти підірвуть Каховську ГЕС. 

Наслідки ймовірного підриву ГЕС, за словами Ігоря Пилипенка, будуть надзвичайні та катастрофічні для мешканців Півдня. Це призведе до остаточного зупинення Запорізької АЕС, якщо росіяни не встигнуть наробити там щось інше. Також без зрошення і питної води залишиться понад 400 тис. га земель у Херсонській і Запорізькій областях. 

«Вплив усіх цих факторів на природу я ставлю на останнє місце, бо в першу чергу це буде катастрофа для людей, які там живуть. Природа такі речі переживе. Так, вона після цього буде інша, незвична, дивна, але Південь вже не матиме переваг у вирощуванні високотоварних сільгоспкультур. Тож приблизно 400-450 тисяч людей в цій місцевості не матимуть доступу до питної води, не зможуть займатися зрошенням і, відповідно, не матимуть роботи», — підсумував Ігор Пилипенко.

За повідомленням ЗМІ, Каховська ГЕС майже повністю пішла під воду.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама