Польські переробники будуть лобіювати послаблення обмежень на український експорт

28 червня 2023 330 0
Олександр Вайнер, співзасновник компанії Agrosem
Kurkul.comОлександр Вайнер, співзасновник компанії Agrosem

Введення Польщею обмежень на агроекспорт з України стало повною несподіванкою. Але основна проблема була не в забороні, як такій, бо захист внутрішнього ринку — право будь-якої країни, а в тому, як це було зроблено. Про це розповів  Олександр Вайнер, співзасновник компанії Agrosem в інтерв'ю Latifundist.com.

«Перевезення зерна з України до Європи, і зокрема через Польщу, — дуже довгий ланцюжок. Від українського фермера до кінцевого споживача зерно може транспортуватися 3-4 тижні. І це страшна річ: коли в тебе такий довгий ланцюжок, запущені всі процеси, а часу на адаптацію до нових умов тобі не дали. Тим більше, що рішення про повну заборону переміщення зерна було політично мотивованим», — говорить Олександр Вайнер. 

Але він впевнений, що польські переробники будуть домагатись послаблення обмежень, адже вони невигідні як українській стороні, так і польській.

«Я впевнений, що лобі польських переробників буде продавлювати пом’якшуючі зміни до введених обмежень, зокрема відновлення експорту з України певних груп зернових і олійних культур. Річ у тім, що внутрішнє агровиробництво не забезпечує польських переробників сировиною в необхідних об’ємах. Тому, наприклад, Польща завжди імпортувала багато ріпаку — для виробництва біодизеля, і частину цих об’ємів покривала внаслідок імпорту з України. Простіше кажучи, в запроваджених Польщею обмеженнях дуже багато нелогічних моментів», — каже Олександр Вайнер.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus