Протести польських фермерів: простими словами про те, що трапилось

Протести польських фермерів: простими словами про те, що трапилось

7 квітня 2023 2477 0

Тема, яка останній тиждень не сходить з перших шпальт: польські фермери виступають проти імпорту українського зерна. Цій новині, як ніколи радіють російські пропагандисти, мовляв, «нарешті Україна всім остогидла». Хоча, як і завжди, в ситуації з роспропагандою, реальність кардинально протилежна. Україна і Польща — найближчі друзі та партнери й ніколи не конкурували в експорті зерна. 

Щодо протестів, то ситуація неоднозначна. Проте чи справді українське зерно стало «яблуком розбрату» для Польщі чи це всього-на-всього вороже ІПСО ми розбираємось в новому матеріалі. 

Чому польські фермери протестують?

У вересні минулого року, польські фермери почали протестувати проти експорту українського зерна. Згідно з заявами, через український експорт територією Польщі, внутрішня ціна на збіжжя знизилась на 20-30%.

«Ми не заперечуємо проти того, щоб українське зерно везли через Польщу. Але міністр Ковальчик у травні та влітку казав, що це зерно не буде розвантажуватися тут, що Польща буде лише транзитною країною. А виявляється, що 80% продається у нас… Ми бачимо велике спадання цін на зерно, і польським фермерам немає як вигідно продати своє», — розповів лідер об’єднання AgroUnia Міхал Колодзейчак. 

Міхал Колодзейчак, лідер об’єднання AgroUnia

З грудня польські аграрії почали протестували біля українсько-польського кордону. Вони перекривали траси та митні пропускні пункти тракторами, виходили на площі міст. Протести по країні не вщухали. Аграрії навіть думали над тим, щоб звести наметове містечко. На що міністр сільського господарства Генрик Ковальчик пообіцяв «притримати» українське зерно і розв'язати проблему з ціною.

«Ми готові допомогти — взяти це зерно та експортувати до Африки. Але ми не згодні, щоб це зерно потрапило на наш ринок і дестабілізувало його. Я розпорядився запровадити правила, які обмежать вплив українського зерна на Польщу», — заявив він.

І справді так і сталося: на україно-польському кордоні застрягли сотні вантажівок зі збіжжям в очікуванні проходження контролю. Офіційно пояснити затримку ніхто не міг. Але якщо раніше він здійснювався за день, то тепер вантажівки стояли до тижня в черзі.

Проте навіть після цього поляки не побачили змін в ціні зерна, тому вся провина знову впала на міністра с/г. Апогеєм став момент, коли під час його виступу на V Європейському аграрному форумі в Ясьонці поблизу Жешува протестувальники закидали міністра яйцями.

«У момент, коли віцепрем’єр отримав слово, декілька осіб у залі встали і почали кидати в нього яйцями. Вони мали на собі жилетки з написами «Обдурене село» і кричали, що він не має права виступати на цьому заході. Ковальчик закликав протестувальників зберігати спокій і поводитися адекватно. На місце прибула поліція, яка вивела із зали найбільш радикально налаштованих. Згодом віцепрем’єр залишив залу у супроводі охорони», — йдеться в повідомленні.

Через кілька днів протестанти зустріли Ковальчика на міжнародному ярмарку Agrotech у Кельце, де люди кричали йому вслід: «Злодії», «П*** дідусь», «Юда». Хоча політик запевнив, що ситуація контрольована.

На початку березня Генрик Ковальчик провів з фермерами перемовини. Він намагався пояснити, що до Польщі надійшло лише 2,6 млн т зерна, а вийшло за кордон майже 9 млн т. При цьому невідомо, чи збіжжя польське, чи українське.

«По-перше, впала світова ціна на зерно. Проблеми на польському зерновому ринку повʼязані з тим, що разом зі світом виникло зниження цін на цей же продукт в Україні. Саме тому компанії купували приїждже зерно, а не у наших аграріїв», — сказав він.

Щоб, якось загладити ситуацію уряд Польщі разом з Єврокомісією вирішив надати компенсацію для польських фермерів через збитки, які їм завдає безмитний експорт зерна з України.

Але цього для невдоволених аграріїв було замало. На початку квітня вони заявили, що вступають в новий етап страйків та почали вимагати закриття кордону для українського зерна. Вони навіть хотіли зірвати візит президента Володимира Зеленського до Польщі.

«Треба закрити кордон, і тоді наше зерно можна буде продати. Потягів більше, ніж було раніше. Виглядає так, ніби всі хочуть запхати все, поки не закриють кордони», —  зазначив один з очільників протесту в Щецині Лукаш Бучайчик. 

Фермери продовжують скандувати, а тим часом 5 квітня Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв'язку з постачанням зерна з України. 

Чи дійсно у всьому винне українське збіжжя?

Польський трейдер Андрій Абдулов в інтервʼю Latifundist розповів, що звинувачувати у всіх проблемах українське зерно не зовсім правильно. Зараз поляки майже не купують українське зерно, виконуються ті постачання, за якими раніше були підписані контракти.

Читайте також: Об’єднані війною: чи є у фермерів шанс на кооперацію

«Якщо про ціни далі вести мову, то у Польщі дуже популярна культура ріпак. От як в Україні соняшник, так в Польщі — ріпак. Ріпакову олію використовують у побуті, її додають до дизельного пального. Рік тому ціна на ріпак на біржі MATIF складала приблизно €1 тис. за тонну. Зараз навіть не €500/т. Чи є вина у цьому українського зерна? Не думаю», — зазначив Андрій Абдулов.

Також він додав, що на ситуацію з цінами на зерно мали вплив декілька факторів. Насамперед — це війна, диверсифікація напрямків. Замість їхати в порти, більшість зерна поїхала сухопутними коридорами в тому числі й через Польщу. Тому кількість поставок ріпаку, пшениці, кукурудзи та інших культур в Польщу збільшилася. 

«А тепер враховуйте і те, що минулий рік для Польщі був одним із найбільш врожайних за останні 5 років. Фермери в очікуванні кращих цін не продавали свою продукцію. А ціни у жнива були на піці. Зрозуміло, що фермери дивляться на ціну і чекають, коли вона буде рости. Польські фермери не дочекалися. Трейдери і переробники почали купувати зерно в Україні. Автоматично попит на зерно вітчизняних виробників упав», — пояснив він.

Читайте також: Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022

Плюс біржа диктує ціни. Українські експортери дивляться на Чиказьку біржу. Польські — на французьку біржу MATIF. Так само і німецькі імпортери, які купують зерно з Польщі, орієнтуються на біржу. Та й у польських портах Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце правила гри теж встановлює біржа.

Українським експортерам не вигідно зараз везти зерно у Польщу

Чи вперше така історія?

Схожа ситуація з протестами у Польщі була вже у 2019 р. 

Тоді протести почались з того, що польські фермери заблокували дороги відразу у 20 місцях у кількох регіонах країни. Групи фермерів з’явилися на дорогах у Великопольському, Люблінському, Підляському та Лодзинському воєводствах.

Далі акції перейшли у столицю. Тоді 200 польських фермерів перекрили рух на одній з головних площ Варшави. Вони палили шини, розкидали яблука та поклали на трамвайну колію свинячу тушу. У такий спосіб демонстранти вимагали від польської влади підвищити закупівельні ціни на продукти та зменшити кількість імпортних товарів.

Українське зерно для Польщі вигідне

Представник компанії LNZ Group Володимир Корчун зазначив, що українське зерно, яке ввозиться до Польщі, є дешевою сировиною для польських підприємств, які далі виробляють харчові продукти для свого населення та більша частина йде на експорт із високою доданою вартістю. 

«Хочу нагадати всім, що вільний ринок є однією з основних цінностей та принципів Європейського Союзу, яку декларують усі країни-члени. Це дозволяє забезпечити ефективне використання ресурсів та створити конкурентні умови для всіх гравців ринку. Отже, він є необхідним для розвитку та процвітання такої розвинутої країни, як Польща», — прокоментував експерт. 

Крім переробки є транзитне транспортування українського зерна та експорт через польські порти, також приносить додаткові прибутки для польської економіки, які не повинні бути недооцінені. Важливо зрозуміти, що транзит українського зерна через Польщу може стати джерелом додаткового доходу для транспортних компаній та інших учасників логістичного ланцюжка.

Отже, вільний ринок і дешеве українське зерно не тільки сприяють розвитку польської економіки, але також позитивно впливають на придбання харчових продуктів для місцевого населення. 

«На жаль, польські фермери зараз мають значний вплив на політичне життя країни та можуть стати великою перешкодою для українського експорту зерна. Блокування імпорту зерна польськими фермерами може привести до зростання цін на харчові продукти й нашкодити економіці країн», —  додав Володимир Корчун.

Російський слід в історії з протестами

Засновник Центру досліджень сучасного середовища безпеки Міхал Марек припустив, що об’єднання польських фермерів «Ошукане село», яке є головним у протестах, може мати зв’язки з проросійськими силами. 

За його словами, спільнотою «Ошукане село» дуже цікавляться люди, пов'язані із Конфедерацією Польської Корони. Міхал Марек назвав отриману інформацію «досить тривожною», на тлі активізації проросійських сил у Польщі. Експерт зазначив, що така активізація спостерігається протягом кількох останніх місяців і, серед іншого, пов’язана з передвиборчою кампанією.

«Прибічники росії роблять все можливе, щоб переконати громадян Польщі у тому, що підтримка України не в їх інтересах. Об’єднанню польських фермерів вдалося домогтись посилення прикордонного контролю для української продукції», — додав фахівець.  

З тим, що протести польських фермерів, це мають політичну складову погодилась т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України, доктор аграрних наук Ольга Трофімцева.

«Проблеми справді є, але зараз ситуацію додатково накручують ті, кому політично це вигідно. І тоді розганяються теми щодо якості, пестицидів, загрози здоров'ю людей від нашого зерна, як в Угорщині. Зараз Європейська Комісія запропонувала виплату компенсацій для аграріїв в розмірі €56,3 млн. Польські аграрії кажуть — то мало», —  зазначила вона в Facebook.

Вихід з ситуації

Уряд Польщі, спільно з ЄС розв'язує питання про субсидії та компенсації тим фермерам, хто найбільше втратив через експорт українського зерна. 

Тим часом 5 квітня відбувся візит українського президента до Польщі. Після зустрічі Володимир Зеленський заявив, що урядам держав вдалось знайти розв'язання проблеми експорту. 

«Ми обговорювали питання щодо польських і українських фермерів. Ми знайшли вихід і у найближчі дні-тижні ми остаточно розв'яжемо всі питання. Тому що не може бути будь-яких питань, складнощів між такими близькими партнерами й реальними друзями, як Польща та Україна», — підкреслив президент Зеленський.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus