Фермер на Львівщині втратив 200 га посівів через прорив греблі

29 червня 2023 9208 0
фото ілюстративне
Kurkul.comфото ілюстративне

На Львівщині через прорив греблі на річці Нежухів затопило близько 200 гектарів угідь сої та гречки у Розвадові. Збитки фермерського господарства, що засіяло сою та гречку становлять майже 20 мільйонів гривень.

Про це повідомив місцевий фермер Петро Фітьо, пише Львівський портал.

За його словами, надзвичайна ситуація на дамбі сталася ще 12 червня. Рівень води на полях сягав одного метра, увесь врожай фактично знищено, а вода повністю не зійшла й досі.

«Усе через прорив дамби на річці Нежухів. Коли почало затоплювати угіддя, я навіть не зміг під’їхати до місця витоку. Поля накрило метровою товщею води. Лише на третій день мені самотужки вдалося перегородити місце пробою дамби важкою технікою. Увесь урожай на суму понад 18 мільйонів гривень знищено», – повідомив Петро Фітьо.

На переконання фермера, причиною прориву греблі стали не лише грозові дощі, а й засмічене русло і канали річки Нежухів, які ніхто не очищує, а фермери не мають законних прав проводити таких робіт.

«Наразі у сільській раді Розвадова створили комісію, зафіксований акт, що в результаті розриву дамби затоплено угіддя фермерського господарства «Поляна». Звісно, що було б добре, якби відшкодували заподіяні збитки, але я маю сумніви щодо цього», – повідомив Петро Фітьо.

Фермер також розповів, що для провадження господарської діяльності ним було взято кредити, які планував погашати користуючись з прибутку від реалізованих культур. Утім через прорив дамби посів майже повністю знищено, а серед угідь валяється мертва риба.

Акт обстеження полів передали на комісію з надзвичайних ситуацій Львівської обласної військової адміністрації. Саме там розглядатимуть питання компенсації, відтак доля господарства в руках чиновників.

Розвадівчани певні, що дешевше було б оновити систему гідротехнічних споруд поблизу Дністра, відремонтувати шлюзи, які не працюють, провести очищення русел, яку ніхто не робив роками, аніж потім за гроші платників податків відшкодовувати збитки. Вони також зауважують, що у зоні потенційного ризику може також опинитися важлива дорога на Стрий, що пролягає неподалік.

«Я не хочу робити колотнечі у час війни, але причиною знищення угідь стала не лише негода, а й безвідповідальність посадовців облводгоспу, в яких на балансі ці зрошувальні канали та греблі, які просто занедбали. Без компенсації збитків наше господарство вимушено припинить існування. Сподіваюся, що до цього не допустять, бо наш час має активно працювати кожне сільськогосподарське підприємство, бо від цього залежить наша продуктова безпека», – переконаний фермер Петро Фітьо.

 © Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus