Фермер поділився досвідом отримання гранту на пасіку

15 липня 2023 646 0
Фермер поділився досвідом отримання гранту на пасіку
Kurkul.com

Фермер Вадим Бортник із Рівненщини 10 років займається власною пасікою. Проте у планах аграрія її розвиток. Тож він для цього подав заявку на грант за державною програмою «єРобота».

Про це йдеться у відео «Отримав грантові кошти на сад фундука та власну пасіку. Вадим Бортник» на YouTube-каналі Я-Куркуль.

«Почув я про грант на власну справу, так само як і про грант на сади, вивчив умови. Вони дуже прості. Одна з умов це написати свій бізнес-план і обгрунтувати для чого потрібні кошти, прорахувати фінансову частину. Потім потрібно подати заявку через Дію. Далі «Центр зайнятості» розглядає її, погоджує. Якщо є певні недопрацювання, вам заявку повертають. Ви доопрацьовуєте, вносите коригування і подаєте знову. Якщо все гаразд і заявку погоджують, то через Zoom проходить співбесіда», — розповів Вадим Бортник.

Далі потрібно відкривати ФОП чи ТОВ, в залежності від того, що вам більше підходить. Якщо ви уже зареєстровані офіційно, то тоді відкриваєте грантовий рахунок і туди надійдуть кошти, які ви використовуєте згідно з написаним планом.

«Оскільки у мене пасіка промислова, то я використаю кошти на купівлю бджолиних сімей, обладнання, вуликів, воскотопок, медогонок та Апі будиночка. Це все буде приносити додатковий дохід», — пояснив пасічник.

Пасічник уже має 20 бджолосімей. Ще планує закупити 50. Наступного сезону, залежно від ситуації, планує ще нарощувати кількість бджіл.

Щоб сформувати власний медоносний «конвеєр» аграрій посіяв гречку та фацелію.

 Читати за темою: Вадим Бортник: Висадка 1 га вишневого саду обійдеться у 250 тис. грн

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus