Реклама

Окупанти випили вино та розграбували обладнання відомого виноградаря з Херсонщини

24 серпня 2023 106 0
Виноградар Альберт Федотов
Виноградар Альберт Федотов

Виноградар з Олешок, що на Херсонщині, Альберт Федотов переїхав на Івано-Франківщину у перші місяці повномасштабної війни. На батьківщині чоловік займався вирощуванням ягоди та виробництвом вина. Про це пише Суспільне.

Як зазначається, у його саду росли 150 сортів винограду. Врятувати бізнес на окупованій території Альберт Федотов не зміг. Все новітнє італійське обладнання для виготовлення вина та коньяку розграбували росіяни. Також вони випили тонну вина, яке зробив виноградар. 

«Італійське обладнання, наприклад, для виготовлення вина: місткості, дубові бочки, преси, дробарки. Це — дуже великі гроші. Обладнання для поливу. В мене все було сучасне — автоматичний полив, автоматичне відстежування температури в теплицях, газове опалення», — розповів Альберт Федотов.

Виноградники в теплиці загинули в перший же рік повномасштабної війни — нікому було поливати. Обладнання розграбували росіяни.

«На Новий рік в моїй хаті поселилися військові рф. Як розповідала сусідка, в перший же день почали вивозити, що бажали. Вона казала, що цілий місяць була «гульня», бо в мене залишилася тонна вина вже приготовлена для розливу в пляшки. Коли росіяни підірвали ГЕС, то я зрозумів, що в мене тепер точно нічого немає. Бо в тому місці, де мій будинок, вода сягала 4,5 м — два поверхи повністю затопило», — додав садівник.

За його словами, на Івано-Франківщині вирощувати виноград з комерційною метою не буде, це — економічно не вигідно. Проте повернутися до улюбленої справи планує на Херсонщині після деокупації регіону.

«Я — людина з півдня. Я не зможу вирости на Франківщині таку ягоду. Тут дуже важко вести бізнес з винограду», — пояснив виноградар.

Читати за темою: Ніші та напрями у садівництві, у які варто вкладати зараз — думка експерта

Нині Альберта Федотова підтримує член клубу «Виноградарі Прикарпаття» Ярослав Гайдей. 

«Було б бажання займатися цією справою, на Прикарпатті перепон не буде ніяких. Наприклад, я можу запропонувати земельну ділянку. Є член клубу виноградарів, який також має ділянку в Підлужжі, — близько сусіднє село, де теж можна вирощувати виноград. Це в 100 разів складніше, ніж в Херсоні, на Запоріжжі чи в Донецьку, але можливо», — зазначив Ярослав Гайдей.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама