США втрачає лідерство на експортному ринку кукурудзи

5 вересня 2023 447 0
США втрачає лідерство на експортному ринку кукурудзи
Kurkul.com

Понад 50 років фермери США домінували на міжнародному ринку кукурудзи, експортуючи більше кукурудзи, ніж будь-яка інша країна. Про це пише УкрАгроКонсалт.

Як зазначається, у 2022/23 МР, який закінчився 31 серпня, США передали Бразилії першість щодо експорту кукурудзи, і, можливо, ніколи вже її не повернуть.

Згідно з даними USDA, в сезоні 2023/24 на США припадатиме близько 23% світового експорту кукурудзи, що значно менше, ніж у Бразилії (майже 32%). Вважається, що Бразилія також утримує лідерство і щодо посівних площ в сезоні 2023/24, який починається 1 вересня.

Читайте також: Єврокомісія розглядає субсидування експорту українського зерна задля уникнення кризи на ринку

Водночас зазначається, що зміни щодо експорту кукурудзи не такі вже й несподівані: роками федеральний уряд стимулював використання вирощеної в країні кукурудзи для виробництва етанолу, який додають до бензину.

«Близько 40% американської кукурудзи йде до вітчизняних заводів, які виробляють етанол для використання в якості транспортного палива, хоча цей попит буде під загрозою, оскільки більше електромобілів вийдуть на дороги. Коли заводи не купують, врожай кукурудзи в США також можна зберігати у великих силосах або зернових елеваторах для подальшого використання протягом багатьох років, в очікуванні кращих цін», — йдеться у повідомленні. 

Експерти додали, що навіть якщо сектор кукурудзи в США поверне собі лідируючі позиції з експорту протягом року чи двох в найближчій перспективі, враховуючи всі його перешкоди на світовому ринку порівняно з Бразилією, навряд чи він поверне собі лідерство в довгостроковій перспективі.

Також зазначається, що в останнє десятиліття американські аграрії вже поступились першими місцями в експорті сої та пшениці. У 2013 р. Бразилія витіснила США, як лідера з експорту сої. А у 2014 році США також втратили своє домінування в експорті пшениці, оскільки ЄС, а потім росія почали витісняти американських фермерів на світовому ринку.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus