Кукурудза, частина 2 — ціни та експорт у 2023 році

Кукурудза, частина 2 — ціни та експорт у 2023 році

19 квітня 2023 4196 0

В першій частині матеріалу ми дослідили настрої аграріїв у сезоні 2023, а також порахували економіку вирощування кукурудзи, визначили на чому фермери планують зекономити та де зберігатимуть зерно. В сьогоднішньому матеріалі поговоримо про ціни на кукурудзу, експорт культури, а також тенденції на ринку ГМО-кукурудзи. 

Ціна на кукурудзу, або Стабільна нестабільність

Навесні та влітку 2022 р. ціни на зерно в Україні падали внаслідок блокування портів та обмеженої можливості для експорту. Із запланованого обʼєму кукурудзи  експортували майже на 20% менше.

Читайте також: Кукурудза: про тенденції у вирощуванні, ціни та технології (частина 1)

Втрачений експортний потенціал сезону 2021/22, млн т

Проблеми з експортом знизили ціну на кукурудзу до $200/т. Відкриття та продовження дії «зернового» коридору стабілізували експортні ціни. Натомість внутрішня вартість кукурудзи, яка, наприклад, у 2021 р. була однорідною в Україні, в сезоні 2022 мала широкий діапазон. На Заході ціна могла становити 6000 тис. грн/т, коли на Сході чи Півночі — 4500 грн/т. Така ситуація була спричинена різким подорожчанням логістики, що лягло на плечі фермерів.

Біржові ціни на кукурудзу за 2021-2022 рр.

«Цього сезону (йдеться про 2022 р.) ціни були значно нижчими, ніж до війни. Торік ми продавали кукурудзу за $275/т, а сьогодні її вартість складає $219/т. Тобто ціна не покриває витрат. Навіть якщо вивозити зерно за кордон, то логістика «з’їдатиме» можливість реалізувати з вигодою. Спробували вивозити зерно власними силами в Румунію та Словаччину. Партнери пропонували хорошу ціну, але навіть із власним транспортом доставка була дуже затратною», — пояснив керівник СТОВ АФ «Ольгопіль» Павло Каленич

Яких цін чекати на кукурудзу в сезоні 2023 — ніхто не береться прогнозувати, оскільки через війну ситуація дуже нестабільна. Позитивом є офіційна пролонгація «зернової» угоди ще на 120 днів.

Українці шукатимуть нові напрямки експорту

Попри війну, у 2022  році Україна експортувала 24 млн т кукурудзи, що аналогічно до обʼємів 2021 р.

Кукурудза Імпорт Експорт
Вартість Питома вага Вага нетто, т Вартість Питома вага Вага нетто, т
2022 р. 74238 0,12% 23242 5939920 13,45% 24978483
2021 р.  89812 0,12%  18797  5892623 8.65%  24674925 

Кількість проданого зерна була майже однаковою, але змінилась географія продажу. Детально про експорт кукурудзи говорили на заході «Кукурудза 2023: ринкові тренди, експортні можливості». Зокрема головний брокер компанії Spike Brokers Вікторія Жилка розповіла, що з війною в Україні змінились ТОП-10 країн-покупців української кукурудзи. Раніше кукурудзу практично не експортували в Румунію чи Польщу, хоча це країни-сусіди. Натомість наразі частка експорту в ці країни вагомо зросла. Це також стосується Угорщини й країн Балтії.

Перерозподіл структури експорту кукурудзи

«Бачимо, що за 2022 р. європейські покупці наситились, і нам необхідно знаходити покупців в інших напрямках. Тому зараз шукаємо нові шляхи реалізації», — зазначила брокер.

Зі зміною напрямків експорту змінились й умови. Раніше вимоги продажу через порти були всім зрозумілі: стабільна вологість зерна, певний вміст битих і пошкоджених зерен. Але коли торгівля переорієнтувалась у напрямку Європи, покупці почали вимагати кращої якості.

«Якщо раніше в портах сертифікат Євро-1 випускав покупець, коли продавець йому давав лише 2 документи для цього, то зараз всі продавці зіткнулися з необхідністю випускати їх самостійно. При цьому не завжди, якщо маєш ці документи, європейці хочуть купляти твоє зерно», — зазначила представниця Spike Brokers. 

 Якісні вимоги для експорту кукурудзи у Європу

Також Вікторія Жилка зазначила, що з минулого сезону в Україні накопичились великі залишки кукурудзи. Це близько 8 млн т. В Європу продавати це зерно буде нелогічно, оскільки там ринок вже насичений. Тобто з цього ракурсу Україна знову ж шукатиме нові ринки збуту.

«Ми будемо все більше й більше стикатися зі спротивом європейських локальних виробників у частині експорту кукурудзи, тому для підтримки експорту необхідно буде більше звертати увагу на морський і річковий транспорт. Боротьба за ринки буде там, де Україна раніше не була присутня», — підсумувала фахівчиня. 

Тенденції вирощування кукурудзи у світі

Минулого року світове виробництво кукурудзи зросло шляхом збільшення посівних площ — у Китаї (+2,1 млн га), США (+1,2 млн га), Бразилії (+0,9 млн га). Найбільші площі роблять ці країни ще й найбільшими виробниками кукурудзи в світі — їх загальний об'єм виробництва становить 770 млн т, або близько 64% від світового виробництва.

Як зазначив продукт-менеджер компанії «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич, на основі інформації аналітичних агентств, у США площі під кукурудзою скоротяться. Тому американські фермери стали більше акцентувати увагу на посухостійких сортах кукурудзи або взагалі відмовлятись від неї.

«За останні 10 років відчутні зміни клімату, які вплинули на те, що фермери недоотримують урожай з таких топових продуктів, які мали високий потенціал. В посушливих умовах вони не настільки ефективні, як хотілося. Тому фермери будуть змінювати підбір гібридів, і, по-друге, зменшуватимуть площу під кукурудзою. В Україні фермери цьогоріч надають перевагу раннім та холодостійким гібридам кукурудзи», — зазначив фахівець. 

Також він додав, що в Європі посівні площі під кукурудзою будуть меншими, ніж минулого року, хоча є окремі країни, де площі зростуть. 

«От, наприклад, в Угорщині збільшують посівні площі під кукурудзою, але загалом в Європі їх кількість зменшиться. Зокрема у Франції кукурудзу замінять на соняшник. Така от культурна ротація відбулась», — зазначив фахівець. 

Щодо Польщі, то попри невдоволення експортом українського зерна через їхню територію, вони готові сприяти і допомагати українським фермерам продавати кукурудзу в африканські країни. При цьому робитимуть все, щоб мінімізувати вплив експорту на свій внутрішній ринок.

ГМО-кукурудза без позитивного контексту

Активно продовжують обговорювати законопроєкт № 5839 «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки»,  який має впорядкувати вирощування ГМ культур в Україні. Зокрема апологети стверджують, що дозвіл на вирощування генетично модифікованого зерна розширить ринок України, до того ж аграрії зможуть економити на гербіцидах та інсектицидах. Але більшість учасників ринку гостро виступили проти такої ініціативи.

«Треба чітко зрозуміти переваги продукції без ГМО на світовому ринку. Зокрема це стосується вирощування генномодифікованої кукурудзи. Позиція Мінагрополітики — не дозволяти її вирощування та будь-який обіг на території України. Що стосується цукрового буряка і ріпаку (в Україні, за інформацією учасників ринку, все ж таки є досвід культивування цих ГМ культур), то наша пропозиція — відтермінувати заборону їх вирощування мінімум на 8 років», — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Навіть обговорення дозволу на ГМО-кукурудзу в Україні викликало у світових покупців занепокоєння. 

«В результаті цього через неможливість відокремити виробництво і транспортування ГМО та не-ГМО кукурудзи Україна гарантовано втратить 99% власних ринків збуту не-ГМО кукурудзи, зокрема Європу, Єгипет і Китай», — зазначили експерти компанії SPIKE BROKERS.

Проти введення ГМО кукурудзи виступив власник «Аграрної технологічної компанії» Юрій Дробязко. В інтервʼю Latifundist.com він зазначив, що введення ГМО кукурудзи знищить ринок не-ГМО зерна.

«Я вважаю, що для рослин із відкритим типом запилення в жодному разі не можна дозволяти ГМО. Це величезний збиток нашій економіці. Ну ви ж розумієте, що Китай купує ГМ-кукурудзу дешевше, ніж не-ГМО», — зазначив він. 

Також цікаву думку щодо ГМО-кукурудзи висловив Володимир Кузьмич. Він зазначив, що ГМО-кукурудза розв'яже питання з хворобами та шкідниками тільки в короткостроковій перспективі, а далі українці все одно стикатимуться з проблемами.

«ГМО не є стратегічно перспективним напрямком впровадження в Україні. Це має регулюватися виключно законодавством, але якщо ми введемо його в масовий ринок, то завтра пошкодуємо. Для нашого майбутнього політично та стратегічно ГМО — це не той напрямок, який потрібно розвивати», —  зазначив представник компанії.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus