Ціни на соняшник зростуть після відкриття ринку Болгарії — думка

19 вересня 2023 5200 0
Ціни на соняшник зростуть після відкриття ринку Болгарії — думка
Kurkul.com

Через відсутність альтернативних ринків для збуту українського соняшнику та певну складність логістики, українські фермери були вимушені розглядати збут всередині країни на переробні підприємства на яких низькі ціни на соняшник. Перспективи підняття цін на внутрішньому ринку є. В першу чергу тоді, коли стануть доступними зовнішні ринки, зокрема ринок Болгарії. 

Про це пишуть у матеріалі «Рентабельність чи збитки — що з цінами на соняшник», повідомляє Kurkul.com.

«Для порівняння цін збуту соняшнику: у Болгарії минулого тижня пропозиції були на рівні $410-420/т без ПДВ, що з врахуванням вартості логістики перевезення тентованими автомобілями та «бег-бегами» давало отримувати паритет з місця ціни на рівні $320-340/т або 13,5-14 тис. грн (залежно від логістики). Тоді як вітчизняні переробні підприємства виставляли ціни на рівні 11,5 -12 тис. грн з доставкою. Тому внутрішні ціни були суттєво меншими, ніж альтернатива на зовнішніх ринках», — йдеться у матеріалі.

Також додається, що для експорту соняшнику в напрямку Болгарії діє спрощена система мита, пов’язана з експортом на Європу – як це запрацює, тоді й ціни на внутрішньому ринку мають почати підійматися та збалансовуватися внаслідок альтернатив збуту. Для ринку часом достатньо критичної маси на рівні 10-15% для того, щоб зробити певні зміни в кон'юнктурі. З відкриттям альтернативних шляхів для збуту соняшника математика для виробників має покращитися і вони мали б активніше почати продавати той же соняшник, наприклад в напрямку Болгарії. 

Читайте також: Названо області-лідери за врожайністю соняшника

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus