Рентабельність чи збитки — що з цінами на соняшник

Рентабельність чи збитки — що з цінами на соняшник

19 вересня 2023 5708 0

«Малому фермеру кінець. За такої ціни ніхто не покриє витрати». Такою була реакція виробників на ціну соняшнику минулого тижня. Так, з початком жнив, ціна стандартно просідає, але цьогоріч вартість встановила антирекорд, при тому, що затратна частина суттєво зросла. Схоже, що соняшник ризикує втратити статус найрентабельнішої культури, який він утримував останні кілька років. Тому сьогодні ми рахуємо, яка точка рентабельності соняшнику та що думають аналітики з приводу цінової ситуації.

Антирекорд ціни за останні 5 років

Наприкінці серпня українські аграрії розпочали збір соняшнику. Цьогоріч площі під культурою в країні зросли до 5,6 млн га, проти 5,2 млн га минулого року.

Судячи з підсумків АгроЕкспедиції-2023, чимало аграріїв все-таки робили ставку на соняшник, тому площі зросли. Головна мотивація, у тому,  що за умов непевного експорту, для соняшника є запасний варіант — внутрішня переробка.  

Втім, коли розпочались жнива, то ціни закупки просто шокували аграріїв. Вони стартували від 6 500 грн/т.

«Ціни на сільськогосподарську продукцію мінімальні, а затрати на її вирощування зростають. Фермер вкотре стає заручником складної ситуації», — поділився у відеозверненні фермер Микола Шамрицький.

Як бачимо зі статистики, на початок жнив ціна майже завжди просідає, оскільки невеликі виробники починають продавати врожай з поля і збільшується пропозиція. Але цьогоріч ціна сягнула 5-річного антирекорду.

Що буде з  цінами на соняшник

З наведених вище даних виникає одне запитання: «Чого чекати далі?». Про це ми запитали комерційного директора брокерської агенції Spike Brokers Олександра Соловʼя. З його слів, на зниження вартості соняшнику в Україні насамперед впливає перенасичення пропозицією світового ринку олійних. 

«Якщо говорити про ціни в Україні, то окрім зовнішнього тиску, вони враховують ще й певний локальний контекст, який передбачає, що східноєвропейські країни ввівши заборону імпорту, не дають альтернатив збуту с\г продукції на міжнародні ринки. Тому внутрішні переробні підприємства, користуючись кон’юнктурою, суттєво занижували ціну. Але їх теж можна зрозуміти, оскільки логістичні особливості сьогоднішнього ринку не дуже ефективні та витратна складова логістики й ризики пов’язані з цим дуже значні», — зазначив брокер. 

Соняшник

Відтак через відсутність альтернативних ринків для збуту українського соняшнику та певну складність логістики, українські фермери були вимушені розглядати збут всередині країни на переробні підприємства.

«Для порівняння цін збуту соняшнику: у Болгарії минулого тижня пропозиції були на рівні $410-420/т без ПДВ, що з врахуванням вартості логістики перевезення тентованими автомобілями та «бег-бегами» давало отримувати паритет з місця ціни на рівні $320-340/т або 13,5-14 тис. грн (залежно від логістики). Тоді як вітчизняні переробні підприємства виставляли ціни на рівні 11,5 -12 тис. грн з доставкою. Тому внутрішні ціни були суттєво меншими, ніж альтернатива на зовнішніх ринках», — повідомили в Spike Brokers.

Читайте також: Де ви втрачаєте гроші на полі — розумна оптимізація допоможе розібратись

Як повідомляють брокери, перспективи підняття цін на внутрішньому ринку є. В першу чергу тоді, коли стануть доступними зовнішні ринки, зокрема ринок Болгарії. 

«Нагадаю, що для експорту соняшнику в напрямку Болгарії у нас діє спрощена система мита, пов’язана з експортом на Європу – як це запрацює, тоді й ціни на внутрішньому ринку мають почати підійматися та збалансовуватися внаслідок альтернатив збуту. Для ринку часом достатньо критичної маси на рівні 10-15% для того, щоб зробити певні зміни в кон'юнктурі», — пояснив Олександр Соловей.

Соняшник

На його думку, з відкриттям альтернативних шляхів для збуту соняшника математика для виробників має покращитися і вони мали б активніше почати продавати той же соняшник, наприклад в напрямку Болгарії. 

«Сьогодні потрібно йти достатньо прагматичним шляхом. При виборі пріоритетів на збут потрібно враховувати особливості потреб власного бізнесу. Адже ми розуміємо, що будь-який бізнес потрібно забезпечувати грошовим потоком. Тож, в цій частині краще продавати соняшник, якщо виходить хоча б мінімальна економіка. Тому що надалі передумов до різкого підняття цін немає. Надалі варто слідкувати за ситуацією. Отримує більше той, хто знає про всі особливості стосовно цін та логістики у можливих напрямках», — зазначив брокер.

Соняшникові реалії: собівартість вирощування вища за ціну реалізації

Все ж попри інтернетні баталії, ми вирішили запитати читачів Kurkul.com: «На яку рентабельність цьогоріч вдалось вийти?» Серед понад 900 опитаних читачів в результаті 37% відповіли, що ціна нижча від собівартості, ще 37% — можливо вийдуть в 0, 20% — матимуть плюс, але невеликий і лише 6% прогнозують, що на соняшнику вийде добре заробити.

Також ми підрахували орієнтовні витрати на виробництво 1 га соняшнику у 2023 р. на основі даних, отриманих від опитаних нами виробників. 

Витрати на виробництво 1 га соняшнику
Стаття витрат Умова Вартість, грн
Насіння густота 50 тис./га 2000
Добрива N-50,P-20,К-100, МgO-14, SO4-5 5000
Пестициди 0,75л/га x $100/л 3000
Обробіток ґрунту Лущення стерні, культивація, оранка, боронування, обприскування, жнива. 10000
Загальні витрати    20 000

При ціні, яку зараз пропонують у 8 тис. грн/га та середній врожайності у 2,1 т/г ціна соняшнику наразі справді нижча, ніж собівартість вирощування.

Цікаво, що минулого року, середня собівартість класичної технології вирощування соняшнику склала 21 тис. грн з урахуванням обробітку ґрунту (лущення стерні, оранка, боронування, культивація) і захисту посіву. Але при середній ціні в 14,5 тис. грн/т та врожайності у 2,1 т/га прибуток до вирахування податків складав 9,45 тис. грн/га.

Проте рано ще панікувати, оскільки цінова ситуація, може змінитись залежно від зовнішніх факторів.

Читайте також: 70% села зруйновано, в полі міна на міні — проєкт «Аграрне відродження» на Миколаївщині

«Зупинімось в обговореннях, оскільки ми ще можемо сіяти, на відміну від колег з прифронтових територій. Ситуація з цінами була прогнозованою. Всі бачили кон'юнктуру, внутрішню ситуацію та світові ціни. І очікувано, що 2023 р., буде гіршим, ніж 2022. Тому зупиніть обговорення, що трейдер виймає соки з виробника. Треба надіятись на ЗСУ, максимально їм допомагати, як би важко це не було. А весь бардак в ТікТоці, з тим, що «все пропало», припиняйте. Ми завжди знаходили вихід і зараз знайдемо», —закликав аграріїв керівник СТОВ «АФ Маяк» Олексій Васильченко

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus