Реклама

Фахівець розповів про доцільність десикації кукурудзи

22 вересня 2023 82 0
Фахівець розповів про доцільність десикації кукурудзи
Kurkul.com

Десикація — популярний технологічний процес, який застосовується на посівах сої, соняшнику і ріпаку. І хоч кукурудзу десикують рідко, але такий досвід в нашій країні є. 

Про це розповів Валентин Видибура, менеджер з агротехнологій LNZ Group, у матеріалі «Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад», пише Kurkul.com.

«Зазвичай десикації кукурудзи можна уникнути правильним підбором гібрида з раннім достиганням зерна. Але як показав досвід 2022 року, коли значну площу кукурудзи не встигли зібрати через дощі та високу вологість зерна, фермери змушені були залишити збір врожаю до весни. В такому випадку десикація корисна», — розповів Валентин Видибура.

Зі свого досвіду він додав, що десикація кукурудзи ізопропіленовою сіллю мала успіх у фермерському господарстві з Житомирської області. За 2 тижні культура була готова до збирання, завдяки чому всі заплановані осінні роботи як збирання, так і обробітку ґрунту та сівби озимих вдалося виконати вчасно.

За несприятливих умов збирання врожаю для прискорення достигання кукурудзи він радить використовувати препарати Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) або Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л).

За словами Валентина Видибури, також є позитивний досвід десикації кукурудзи і на Черкащині, де в якості десиканту використовували діючу речовину дикват 150 г/л, в нормі 2,5 л/га. За словами керівника, вологість зерна через 10 днів після застосування препарату знизилася на 6-7%.

Втім, фахівці радять застосовувати цей варіант, якщо вологість до обробки не перевищує 32-35%, щоб десикант не зупинив формування зерна.

Читати за темою: Експерт розповів про підстави для проведення десикації сої

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама