Реклама

Польща сприятиме транзиту українського збіжжя

25 вересня 2023 79 0
Польща сприятиме транзиту українського збіжжя
Kurkul.com

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польський уряд створив транзитні коридори для експорту українського зерна до країн, які його потребують. Про це повідомляє польський канал TVP.

За його словами, підготовленні спеціальні транзитні коридори, завдяки яким українське зерно, можна транспортувати через Польщу і далі відправляти, «куди воно дійсно потрібно».

Президент Польщі підкреслив, що транзитний експорт досі відбувається.

Водночас він виступив на захист рішення про заборону продажу українського зерна у Польщі.

«Рішення уряду зберегти заборону на продаж українського зерна на польському ринку було правильним; однак потрібно зробити все, щоб зробити транзит цього зерна до найбідніших країн світу якомога більшим», — додав Анджей Дуда.

Він також розкритикував ЄС за відмову продовжити ембарго на продаж продовольства з України.

«На жаль, під час війни дуже мало цього зерна потрапило до тих країн, які його справді потребують. Тим часом воно експортувалося на такі ринки, як польський. Польський уряд змушений був прийняти радикальні рішення, підтримуючи польських фермерів, захищаючи наш ринок і польське сільське господарство», — зазначив Президент Польщі.

Нагадаємо, 15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв’язку з цим Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Разом з цим Єврокомісія зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах.

Водночас 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. Після цього Україна подала до СОТ позови проти цих країн.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама