Реклама

Кому вигідна блокада українського експорту — відповідь аналітиків США

20 вересня 2023 272 0
Кому вигідна блокада українського експорту — відповідь аналітиків США

росія виграє від обмеження експорту українського збіжжя, чим посилює власну інтервенцію на міжнародні ринки. 

Зазначила Директор програми глобальної продовольчої та водної безпеки Центру стратегічних міжнародних досліджень у Вашингтоні Кейтлін Велш.

«Багатомісячні спроби росії припинити експорт зерна з України принесли президенту путіну як фінансові, так і дипломатичні вигоди», —  заявила аналітик.

З її слів, забезпечення широких і недорогих експортних маршрутів для українського зерна та збільшення інвестицій для відновлення аграрного сектора України мають вирішальне значення для знешкодження того, що стало однією з найпотужніших видів зброї росії у її війні з Україною.

«У той час як сільськогосподарське виробництво в Україні впало через напади Росії, власне сільськогосподарське виробництво в Росії різко зросло через сприятливі умови вирощування. За оцінками USDA, цього року Росія експортуватиме 49 мільйонів тонн пшениці, що майже на 50% більше, ніж до вторгнення», — пишуть аналітики CSIS.

Росія також шукає політичної вигоди від розширення експорту сільськогосподарської продукції. Оскільки український сільськогосподарський експорт скорочується, Росія прагне компенсувати дефіцит, тим самим посилюючи свій вплив у країнах, які залежать від Чорного моря.

Нагадаємо раніше йшлося, що Європейська комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень щодо імпорту 4 позиції агротоварів з України.

Попри таке рішення Єврокомісії, країни-сусіди відреагували на зняття обмежень наступним чином:

  • Польща планує продовжити заборону на імпорт: «Ми продовжимо заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС», — зазначив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький;
  • Угорщина ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів. Зокрема, йдеться про імпорт м'яса ВРХ та МРХ, свиней, курячого м'яса, пшениці, жита, ячменю, кукурудзи, овочів, цукру та вина;
  • Словаччина заборонила імпорт українських пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до кінця 2023 р.;
  • Румунія поки що не ввела заборону, але очікує від України презентації Плану дій щодо ефективних заходів експортного контролю для запобігання деформації ринку зернових;

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus