Реклама

Ціна соняшника ростиме і досягне піка наприкінці січня — аграрій

25 вересня 2023 11284 0
Ціна соняшника ростиме і досягне піка наприкінці січня — аграрій
Kurkul.com

Якщо у фермерів є можливість притримати соняшник, то варто його зберігати до зростання ціни. Вартість олійної буде плавно рости і досягне свого піка у кінці січня чи початку лютого. Про це розповів директор господарства «Агро-Ритм» Вадим Стоцький на YouTube каналі, пише Kurkul.com.

Як розповів Вадим Стоцький, фермери, які наразі мають у складах і пшеницю, і соняшник, планують продавати саме олійну. Водночас це не дуже правильно.

«У пшениці немає перспективи вирости в ціні. Наразі її купують по 4 тис. грн/т з місця. Навіть якщо відкриють порти, то вартість зросте максимум до 6,5 тис. грн/т. А яка перспектива вирости ціні соняшника? Коли розпочнеться активна фаза збирання і водночас не запрацюють порти, до Європи він також не їде, залишається варіант — Ізмаїл та Рені, а також олійні. Зрозуміло через те, що в аграрія немає можливості тримати соняшник, оскільки немає складів і він критично потребує обігових коштів, то пропозиція перевищить попит і штучно соняшник максимально повалиться. Як показує практика у вересні-жовтні ціна на соняшник досягає свого дна. Наразі вона становить 8 тис. грн/т», — пояснив аграрій.

Водночас він запевнив, що ціна культури буде рости, навіть за умови закритих портів.

«Якщо подивитися ф'ючерси на січень та лютий, вони кожного дня контрактуються за вищими цінами. Соняшник буде рости. Якщо є можливість його притримати, то не потрібно його здавати зараз по 8 гривень. Соняшник буде плавно рости до Нового Року і досягне піку в кінці січня, на початку лютого», — додав Вадим Стоцький.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама