Реклама

Цьогоріч садівники отримали яблука червоних сортів преміального забарвлення

12 жовтня 2023 60 0
Цьогоріч садівники отримали яблука червоних сортів преміального забарвлення
Kurkul.com

Більшість садівників України цього сезону можуть розраховувати на отримання дуже хороших цін на своє яблуко. Про це пише EastFruit.

Серед причин не лише сприятлива ситуація на ринку Європи, а й висока якість яблук червоних сортів. Завдяки сприятливій погоді садівникам вдалось отримати яблука преміального забарвлення.

«Ми отримуємо безліч підтверджень від садівників із різних регіонів України про те, що вони отримали безпрецедентно високий рівень забарвленості яблука червоних сортів. Це зумовлено специфікою кліматичних умов сезону вегетації та аномально теплим і дуже сонячним вереснем. За офіційними даними, вересень 2023 року виявився найтеплішим в історії метеоспостережень, що не могло не позначитися на якості яблука. Оскільки з другої половини серпня ночі в Україні стають уже доволі холодними, не кажучи вже про вересень, а дні продовжували бути спекотними та сонячними, то яблуко, завдяки цим перепадам, забарвилося практично ідеально», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Також садівники підтвердили і такий суб’єктивний показник якості, як високі смакові параметри українського яблука, що також зумовлені ідеальною комбінацією ґрунтово-кліматичних умов.

За словами аналітиків, наразі в Україні завершено збирання яблука сорту «Гала», ціни на яке зараз приблизно на 20% вищі, ніж торік.

Як зазначали фермери, попит на українське яблуко з боку експортерів залишається надзвичайно високим. Річ у тім, що ціни на яблуко в країнах ЄС вищі, ніж зазвичай у цей період року, і учасники ринку прогнозують їхнє подальше зростання. Також високі ціни на яблуко спостерігаються в країнах Близького Сходу, особливо на яблуко преміальної якості.

Нагадаємо, виробники яблук очікують ціни на фрукти вищі, ніж були у 2022 р. Прогнозується, що вартість зросте на 30% із середини грудня

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама