Реклама

Фермери Черкащини будують ангари для зберігання врожаю

12 жовтня 2023 825 0
Фермери Черкащини будують ангари для зберігання врожаю
Kurkul.com

Попри великий урожай Черкащина має резерви для його зберігання. У 2023 році в регіоні планують зібрати 4 млн т зернових та зернобобових. Це на 400 тис. т більше, ніж у 2022 р. Про це пише Суспільне.

Як розповів фермер Олександр Робозьоров, аграрії регіону через великий врожай почали зводити ангари. Це вигідніше, ніж відразу продавати зібране.

До слова, цьогоріч так звані продажі «з коліс» майже не відбуваються, продукцію здебільшого везуть на зберігання.

За словами фермера, торік зерно продавали з поля, нині це невигідно.

«Ціна на ринку — 7-7800 тисяч за одну тонну соняшника. Це не може покрити затратну частину, оскільки ціни зросли — на паливо і запчастини», — пояснив аграрій.

Читати за темою: Переробні заводи закуповують соняшник за ціною $260-280/т — брокери

Фермер вирощує і кукурудзу. Аби зберегти врожай почав зводити ангар. Конструкцію обрав найпростішу: із труб та брезенту. Вміщатиме ангар до 70 тонн. За потреби зерносховище можна розширити.

За словами Олександра Робозьорова, вартість такого ангара — 225 тисяч гривень. Це вигідніше, ніж продавати зерно відразу.

«Ангар будуємо не на один рік. Якщо розкинути на декілька років зберігання продукції, то це дає значно більший прибуток. Ми сподіваємось, що вартість виросте і ми його зможемо продати по тій ціні, яка дасть нам змогу продовжувати виробництво хоча б на середньому рівні», — додав фермер.

Питання зберігання продукції актуальне і для інших аграріїв. Цьогоріч урожай буде більший ніж торік. Очільник області Ігор Табурець розповів, що у 2022 р. з гектара в середньому збирали 4,79 т зерна, цьогоріч — 5,58 т. 

«Резерви щодо зберігання в нашій області — це стосується і приватних господарств, і державних підприємств — складають близько 3,8 т. Також за програмою ООН виділені додаткові переносні місткості», — зазначив посадовець.

Читайте також: Через складнощі з логістикою зріс попит на зберігання у зерносховищах

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама