Реклама

Підраховано економіку зберігання кукурудзи у зернових рукавах

18 жовтня 2023 605 0
Підраховано економіку зберігання кукурудзи у зернових рукавах
Kurkul.com

З початком великої війни, коли експорт сильно скоротився, а сховищ для зберігання не вистачало, фермери почали активно використовувати зернові рукави. Це досить недорога альтернатива зберіганню на елеваторах.

Тримаючи зерно в рукавах 18 місяців, вартість зберігання становитиме 16,6 грн/т на місяць. Тоді як місяць зберігання на елеваторі в середньому 90-100 грн/т.

Про це йдеться у спецпроєкті «Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай» на Kurkul.com.

Поліетиленові рукави для зберігання зерна представлені на українському ринку у варіантах з діаметром від 1,95 до 3,05 м довжиною від 30 до 90 м. В рукаві діаметром 2,7 м та довжиною 60 м може зберігатися до 200 т кукурудзи.

«Зернові рукава — це найдоступніший спосіб оперативно збільшити об’єми зберігання зернових без втрати якості продукції», — зазначили в єдиній в Україні компанії-виробнику зернових рукавів ТОВ «Планета Пластик».

Переваги зернових рукавів:

  • Рукав можна розміщувати будь-де, чи на полі, чи на території господарства, просто попередньо очистивши ділянку.

«Всі інвестиції — це купівля недорогого обладнання та рукавів для зберігання зернових. По-друге, це технологічні переваги. Можна зберігати зерно прямо в полі. Не потрібно перейматися через нестачу транспорту для вивезення продукції з-під комбайна. Є можливість роздільного зберігання відсортованого зерна. По-третє, це можливість продати ту ж кукурудзу дорожче, аніж в сезон жнив», — зазначив директор підприємства Костянтин Ващенко.

  • Рекомендований термін зберігання 6 місяців, втім, якщо дотримуватися основних вимог та рекомендацій, цей термін можливо подовжити

«В нашій практиці максимальний термін зберігання зерна в рукавах був понад 2 роки. Якість зерна при цьому не погіршилася. Зазвичай, більшість господарств так не роблять: зерно зберігають пів року — рік і продають або використовують для власних потреб», — зауважив Олександр Черненко, начальник відділу продажів рукавів ТМ Harwell ТОВ «Планета Пластик».

  • Зберігання зерна в рукавах з урахуванням вартості рукава і використання техніки коштує 300 грн/т. Тримаючи зерно в рукавах 18 місяців, вартість зберігання становитиме 16,6 грн/т на місяць.

Читайте також: Втрати при зберіганні силосу у рукавах мінімальні — фахівець

Недоліки зберігання у рукавах:

  • В рукави повинні завантажувати, як і у випадку з зерносховищем вже висушене зерно, з показником вологості 13-15%.
  • Зберігання зерна в полімерних рукавах потребує періодичного огляду на предмет пошкоджень. Але якщо навіть рукав прорвався, його досить легко залатати.
  • Завантаження та розвантаження зерна відбувається за допомогою спеціальної техніки: зернопакувальників та вивантажувачів. Придбання такої техніки потребує додаткових інвестицій. Наприклад, ціни на аргентинські вивантажувачі стартують від €30 тис. Тому здебільшого техніку орендують.
  • Рукав одноразовий. Його відрізають в міру вивантаження зерна.

Тобто економічно технологія вигідна, практично її втілити в життя не важко і інвестиції для такого виду зберігання не потрібні. Єдине, що потрібно постійно орендувати техніку для завантаження та розвантаження зерна.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus