Реклама

Не зациклюйтесь на збільшенні земельного банку, а вкладайте у довгострокові проєкти — Кейс Хузінха

21 жовтня 2023 1900 0
Кейс Хузінха, директор підприємства «Кищенці»
Кейс Хузінха, директор підприємства «Кищенці»

Кейс Хузінха, директор підприємства «Кищенці», рекомендує фермерам не зациклюватися виключно на збільшенні земельного банку, а вкладатися у довгострокові проєкти, які приносять додану вартість — як-то виробництво овочів, молока, м’яса.

Про це він розповів у репортажі «Завдяки молочній фермі ми диверсифіковані. Корови їдять дешеве зерно, а ми продаємо дороге молоко. Репортаж з Кищенців».

До прикладу, овочівництвом «Кищенці» займаються з моменту заснування підприємства. 

«Починали з огірків, щоб створити робочі місця для людей», — пояснив Кейс Хузінха.

Потім були спроби вирощувати ягоди. Згуртувалися з голландським підприємцем, який мав для цього техніку, і садили на 20 га полуницю.

Зараз сфокусувалися лише на моркві та цибулі, під які відводять приблизно 400 га. За останні 4-5 років напрацювали технологію вирощування, розжилися овочесховищем та холодильниками.

«Прибуткова справа?», — запитуємо. «Цього року так! Але інвестицій потребує великих», — каже Кейс Хузінха. І пояснює, що у 2023 році ті, хто займалися овочівництвом, мали гарні прибутки. Бо 70-80% українських овочів вирощувалося на Херсонщині, яка зараз частково окупована та під постійними російськими обстрілами, а також значна частина овочівництва в Україні знищена через підрив Каховської ГЕС. Через це овочів на внутрішньому ринку не вистачало, ціни піднялися, що дозволило виробникам заробити.

Як зазначив Кейс Хузінха: «Звільнилася ніша і ми її зайняли».

Також фермер диверсифікує свій бізнес завдяки тваринництву.

«Завдяки молочній фермі ми диверсифіковані. Корови з’їдають дешеве зерно, а молоко ми продаємо дорого. Ті втрати, які маємо на зернових, компенсуємо тваринництвом», — пояснив Кейс Хузінха.

Читайте також: Виробники молока можуть отримати допомогу від Швейцарії

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама