Реклама

Втрати на зернових компенсує тваринництво — Кейс Хузінха

18 жовтня 2023 476 0
Корнеліс Хузінха, директор підприємтсва «Кищенці»
Kurkul.comКорнеліс Хузінха, директор підприємтсва «Кищенці»

Підприємство «Кищенці» з Черкащини мають ті ж самі проблеми, що й інші агропідприємства країни — дорога і складна логістика та низькі ціни на зернові. Проте навіть в таких умовах господарство продовжує інвестувати у свій розвиток та диверсифікувати виробництво.

Про це розповів директор агрофірми Кейс Хузінха у репортажі «Завдяки молочній фермі ми диверсифіковані. Корови їдять дешеве зерно, а ми продаємо дороге молоко. Репортаж з Кищенців».

Одним із напрямків роботи підприємства є тваринництво, а саме ВРХ і свинарство. Щодо ВРХ, то ферма налічує 2,2 тис. голів дійного стада породи голштин і ще майже таку кількість молодняка. Разом приблизно 4,7 тис. голів.

«Сьогодні молочне тваринництво рентабельне, але все залежить від ціни на молоко», —зауважує Кейс Хузінха.

І наводить приклад, якщо зараз ціни у межах 33-34 євроцентів за 1 л молока, а інколи добігають і 50 євроцентів, то у 2014 році, коли почалася війна і була девальвація гривні, ціни були на рівні 17 євроцентів.

А ще фермер впевнений, що без інвестицій цей бізнес буде невигідним. У 2005 році, коли підприємство тільки починало займатися молочним скотарством, то мало звичайну ферму, побудовану ще за радянських часів. А зараз на цьому місці високотехнологічне європейське підприємство, яке виробляє молоко екстра ґатунку і входить у десятку найкращих господарств країни. Чого вартує тільки доїльний зал Gea Westfalia карусельного типу на 80 місць. Зараз доять 400 голів за годину. Але потужність доїльного залу дозволяє доїти і по 600 корівок на годину.

Читайте також: Віктор Шеремета: Нинішня війна — це знищення українського господаря, куркуля

Корів тут годують сумішшю кукурудзяного силосу, сіна люцерни, сої, соняшнику, жому цукрових буряків та мінералів. Мають 4 кормозмішувачі. Більшість інгредієнтів вирощують самі. Надої в середньому складають 33-35 л молока з корови. А завдяки якісним кормам, якості доїння та якісному обслуговуванню корів ставлять мету вийти на 40 л.

За добу отримують 70 т молока. Збувають на тернопільське підприємство «Молокія», з яким працюють дуже давно і стали добрими партнерами.

«Завдяки молочній фермі ми диверсифіковані. Корови з’їдають дешеве зерно, а молоко ми продаємо дорого. Ті втрати, які маємо на зернових, компенсуємо тваринництвом», — пояснив Кейс Хузінха.

Ферму планують розширювати, бо вона розрахована на 3,5 тис. голів дійного стада. Якщо цього не робити, то доведеться нетелів продавати. А вони сьогодні нічого не коштують. Та й оскільки зернові сьогодні працюють в мінус, а тваринництво — в плюс, то краще відгодовувати корів, доїти і продавати молоко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus