Реклама

Як розв'язати проблему із реалізацією зерна завдяки полімерним рукавам — досвід аграріїв

2 листопада 2023 59 0
Полімерні рукави, які лежать з 2021 року
Kurkul.comПолімерні рукави, які лежать з 2021 року

Полімерні рукави для зберігання зерна рятують фермерів не лише від дефіциту потужностей для зберігання, але й від зайвих розтрат, які зараз не на часі. Про це розповіли в агрофірмі «Хлібодар».

Детальніше читайте у блозі «Полімерні рукави виручають при проблемах з реалізацією зерна — досвід господарства» на Elevatorist.com.

При чому ця економія відразу у декількох аспектах.

  • По-перше, рукави дають можливість не витрачати зараз кошти на реконструкцію складів. Будівництво це завжди дуже затратна справа, а враховуючи нинішню проблему з експортом, ремонт, чи тим паче будівництво нових ємностей, аж ніяк не вписується в економіку. Рукави купити набагато дешевше. 
  • По-друге, вартість зберігання зерна на елеваторі дорожча, ніж в рукавах.

«Рукави — це додаткова затрата на тонні зерна від двох до п'яти доларів. Але це одноразова витрата: купив, заклав, і до моменту, поки ти його не вивантажиш, більше не потребує ніяких капіталовкладень. Зберігання в складах дорожче в рази. В елеваторі воно не буде лежати просто так. Його там треба постійно рухати, а це плюс зарплата, електроенергія, з якою на сьогодні не просто і вона не дешева», — розповів перший заступник генерального директора агрофірми Сергій Коренюк.

До речі, при зберіганні в рукавах ТМ Harwell зерно в «Хлібодарі» лише очищають, говорять, що з поля воно йде вже кондиційної вологості, тому сушити не потрібно. І це теж економія.

Читайте також: Підраховано економіку зберігання кукурудзи у зернових рукавах

В господарстві розповіли, що зберігають в рукавах ТМ Harwell українського заводу «Планета Пластик» всі культури. Але якщо із реалізацією соняшника та кукурудзи легше, особливо із соняшником, то із пшеницею дуже складно, тому вона і затрималась.

Так, «Хлібодар» зберігає пшеницю в полімерних рукавах з 2021 року, тобто понад два роки. Це зерно постійно перевіряють на якість — вона відповідає стандартам. Підтвердженням цьому є і відсутність рекламацій з боку покупців. У січні поточного року партія такої пшениці поїхала на експорт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама