Реклама

Світові ціни на зернові скоригуються вгору до кінця 2023 року — прогноз НБУ

6 листопада 2023 6907 0
Світові ціни на зернові скоригуються вгору до кінця 2023 року — прогноз НБУ

Світові ціни на пшеницю та кукурудзу після стрімкого падіння внаслідок перенасичення ринку дешевою російською пшеницею та рекордним врожаєм бразильської кукурудзи скоригуються вгору до кінця 2023 року. Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Інфляційний звіт» Національного банку України (НБУ).

Так, пшениця дорожчатиме через зменшення світового виробництва, передусім за рахунок нижчих врожаїв у Австралії та Канаді, що переважить збільшення експорту росією. Додатково на тлі зростання споживання запаси скоротяться до найнижчого рівня з 2015/16 МР, за оцінкою USDA.

Як зазначається у звіті, кукурудза також тимчасово дорожчатиме попри зростання світового виробництва та нарощування запасів. Зростання цін зумовлюватиметься вичерпанням надлишкової пропозиції внаслідок значних розпродажів Бразилією свого поточного врожаю через відсутність достатніх можливостей для зберігання, а також погіршенням очікувань щодо врожаю в наступному МР (що позначиться на скороченні експорту вже на початку 2024 року).

«У наступні роки ціни на зернові знижуватимуться через стійке нарощування пропозиції та повільніше зростання попиту в умовах значних накопичених запасів», — прогнозують в НБУ.

Читайте також: Ціна кукурудзи з доставкою в порти піднялася в середньому на $10/т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама