Реклама

Єврокомісія може розпочати карну процедуру проти Польщі через подальшу блокаду кордону

16 листопада 2023 87 0
Черга вантажівок на під'їзді до кордону з Україною в Дорогуську
Войтек Яргіло / PAPЧерга вантажівок на під'їзді до кордону з Україною в Дорогуську

Єврокомісія пригрозила Польщі покаранням за подальшу блокаду пунктів пропуску. Про це пише RMF FM.

«Якщо польська влада не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, Єврокомісія може розпочати карну процедуру проти Польщі», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити товаропотік з України, так звані коридори солідарності на прикордонних переходах.

Дехто в Єврокомісії вважає, що польська влада не робить усе, щоб розв'язати проблему та припинити протест польських перевізників. Брюссель явно втрачає терпіння. 

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

«Європейська комісія все ще підтримує контакти з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки обговорення тривають», — сказав речник ЄК.

Також RMF FM стало відомо, що розглядається процедура порушення законодавства ЄС у зв’язку з порушенням польською владою положень регламенту ЄС про лібералізацію торгівлі з Україною, яку нещодавно продовжили до червня 2024 року. Наразі Комісія вивчає правові підстави для відкриття процедури.

Нагадаємо, нещодавні переговори українських урядовців з польськими перевізниками не принесли успіху. Останні вже понад тиждень продовжують блокувати три найбільші пункти пропуску на кордоні з Польщею. Від цієї блокади найбільше страждають дрібні та середні фермери.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама