Реклама

На розмінованих в 2023 році полях можна виростити 1 млн т пшениці

4 січня 2024 55 0
На розмінованих в 2023 році полях можна виростити 1 млн т пшениці
kurkul.com

За 2023 рік сапери ДСНС, ДССТ та приватні оператори обстежили 274 тис. га сільгоспугідь. З них 208 тис. га вже передано у використання аграріям. На повернутих землях можна виростити майже мільйон тонн зерна.

Повідомила Перший віце-прем'єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.

«Якщо брати за приклад середню по країні врожайність пшениці у 2023 р., то на повернутих землях можна виростити майже 1 млн т зерна. За цінами Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) — це понад $225 млн. Чи приблизно 750 тис. т борошна, якщо зерно переробити в Україні. Або близько 6 млн батонів на полицях магазинів протягом року щоденно», — розповіла міністерка.

На повернутих у господарську експлуатацію землях аграрії вирощували різні культури.

«Торік ми знову мали на своїх столах херсонські кавуни, миколаївські помідори та перець. Пріоритетне розмінування земель овочівництва дозволило нам забезпечити внутрішнє споживання овочів. А кутя чи пампухи, які ми куштували на Різдво, можливо, зроблені з пшениці, вирощеної на звільнених від мін землях Харківщини, Київщини, Чернігівщини, Сумщини. Насамперед, дякую за це саперам ДСНС, ДССТ та українським й міжнародним неурядовим операторам», — підкреслила Юлія Свириденко.

Читайте також: На Волині затопило понад 2800 га сільгоспугідь

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама