Лише гуманітарне розмінування дає фермеру повну гарантію безпеки — експерти

13 грудня 2023 40 0
Лише гуманітарне розмінування дає фермеру повну гарантію безпеки — експерти
Kurkul.com

Гуманітарне розмінування дає фермеру повну гарантію безпеки. Це вже точно безпечна територія. Воно є кінцевим етапом, після цього земля передається землекористувачу. Не після оперативного, бойового чи військового. Саме після гуманітарного.

Про це розповіли засновник компанії Feodal Андрій Дем’янович та голова правління Асоціації саперів України Тимур Пістрюга в інтерв'ю на latifundist.com

Як розповів Андрій Дем’янович, є два етапи гуманітарного розмінування:

  • Перший — нетехнічне обстеження, коли сапери ще не заходять на поле, а обстежують ділянку, збирають прямі докази, опитують бенефіціарів та призначають статус ділянці. Формується документ, який верифікується центром протимінної діяльності і попадає в міжнародну систему. 
  • Далі — технічне обстеження. Воно проводиться якщо території присвоєно статус небезпечної. Сапери з металошукачами шукають небезпечні предмети. Складають звіт. І вже потім тільки проводиться очищення території — механічне, ручне тощо. Це теж не швидкий процес. Поетапно подається звіт. В кінці приїжджає державна інспекція, яка перевіряє якість роботи. Якщо все добре, то відбувається передача земель.

За словами Тимура Пістрюги, гуманітарне розмінування це довгий процес, оскільки воно передбачає, що певні сторони беруть на себе відповідальність за безпечність ділянки. Це оператор протимінної діяльності та державна інспекція, яка проводить контроль якості обстеженої землі.

«Але навіть коли ми і передаємо землю, ми пишемо про залишковий ризик. Бо ми ж перевіряємо на певну глибину. А на більшій глибині можуть знаходитися вибухонебезпечні предмети ще з Другої світової війни», — пояснив голова правління Асоціації саперів.

Читайте також: Штучний інтелект допомагатиме у розмінуванні полів

Засновник компанії Feodal додав, що гуманітарне розмінування здійснюється за кошти донорів. Це сотні мільйонів доларів в рік, які виділяються операторам протимінної діяльності з фондів різних держав. Ці кошти вони надають перевіреним компаніям, які працюють на ринку не один рік і мають сильну експертизу.

Загалом гуманітарне розмінування коштує $3-5 за кв.м.

«У стільки користувачу в кінцевому результаті обійшлося розмінування квадратного метра поля. Тобто весь процес — від технічного обстеження, гуманітарного розмінування, передачі та контролю якості», — пояснив Тимур Пістрюга. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus