Реклама

Уряд Румунії досяг домовленостей з фермерами, які блокували пункти пропуску

16 січня 2024 65 0
Уряд Румунії досяг домовленостей з фермерами, які блокували пункти пропуску
Kurkul.com

Міністерство сільського господарства Румунії та представники основних сільськогосподарських організацій 15 січня досягли угоди, в результаті якої були задоволені кілька вимог фермерів. Про це пише «Європейська правда».

Нагадаємо, румунські фермери протестували протягом шести днів та блокували два пункти пропуску на Буковині. Йдеться про КПП «Сірет» та «Вікову-де-Сус».

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що в угоді зазначено 13 вимог фермерів, але обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо решти вимог.

Уряд зобов'язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові кредити.

Водночас представники фермерів зазначили, що угода не означає негайного припинення протестів, оскільки на їхню тривалість можуть вплинути майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до четверга. 

Крім того, уряд прийняв запити на компенсацію збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS в порту Констанца.

Водночас Флорін Барбу заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України.

Раніше ми писали, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини закликали Європейську комісію «захистити європейських фермерів» та запровадити імпортне мито на українське зерно.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама