Реклама

Протести на польсько-українському кордоні призупинено на 1 місяць — заява

17 січня 2024 31 0
Протести на польсько-українському кордоні призупинено на 1 місяць — заява
Depositphotos

Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України зробили спільну заяву щодо досягнення угоди між Міністерством інфраструктури Польщі та представниками організацій, які блокують пропускні пункти на кордоні з Україною. Про це пише Kurkul.com з посиланням на повідомлення Федерації роботодавців України.

Пропонуємо прочитати повний текст заяви:

Ми, Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України (ФРУ), вітаємо досягнуту угоду, згідно з якою протестувальники на польсько-українському кордоні погодилися призупинити блокаду на 1 місяць, з метою надання можливості Уряду Польщі спільно з українською стороною виробити ефективну систему регулювання доступу до ринків обох країн.

Також ми хотіли б висловити окрему подяку представникам обох країн за те, що в основу цієї угоди покладено конструкцію, вироблену на платформі, створеній нашими асоціаціями в результаті двох раундів переговорів, які були проведені 8-го та 16-го грудня 2023 року у Варшаві. Важливо зазначити, що за результатами переговорів, у яких взяли участь як профільні асоціації та представники бізнесу з обох сторін, так і представники організацій, що протестують, було досягнуто попередніх домовленостей, які дозволили послабити блокаду пропускних пунктів та досягти низки компромісів з організаторами забастовки.

Висловлюємо сподівання, що уряди Польщі та України в найкоротші терміни зможуть виробити взаємовигідну систему, яка дозволить у майбутньому уникати подібних ситуацій, які мають вкрай негативний вплив на ринки обох країн.

Також хочемо зазначити, що Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України (ФРУ) знаходяться у розпорядженні Урядів Польщі та України, та готові надавати всю необхідну допомогу для продовження медіації та напрацювання необхідних рішень.


Нагадаємо, вчора, 16 січня, польські перевізники досягли згоди з урядом щодо деяких вимог і призупинили свій протест на кордоні, який розпочався ще 6 листопада 2023 р.

Тим часом віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що  для України важливо зберегти та продовжити «транспортний безвіз», як необхідність підтримки економіки в умовах війни. В Мінвідновлення впевнені, що суттєвого впливу на ринок двосторонніх перевезень Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС не здійснила. У 2023 році співвідношення українських перевізників до польських склало 67% до 33%. До Угоди цей показник складав 60% до 40%.

Також він оприлюднив спільний перелік заходів для розблокування кордону, які Україна погодила з Польщею:

  • створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на Ягодин — Дорогуськ;
  • запуск спільної Робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю;
  • забезпечення перебування іноземних вантажівок в Україні до 60 діб;
  • відкриття пункту пропуску Угринів — Долгобичув для порожніх вантажівок;
  • початок пілотного проєкту на пункті пропуску Нижанковичі — Мальховіце без реєстрації в електронній черзі перетину кордону тривалістю в один місяць. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама