Реклама

Мінекономіки планує змінити програму Доступні кредити 5-7-9%

23 січня 2024 625 0
Мінекономіки планує змінити програму Доступні кредити 5-7-9%
Depositphotos

Міністерство економіки планує трансформувати програму «Доступні кредити 5-7-9%» таким чином, аби кредити видавали бізнесу справді на інвестиційні цілі або ж бізнесу з деокупованих територій.

Про це розповіла заступник міністра економіки України Надія Бігун, передає Укрінформ.

«У програмі «5-7-9» плануємо робити зміни, щоб сфокусувати її вже зараз на переробку. Тобто, щоб ми зробили переробку пріоритетною галуззю цієї програми», — додала заступниця міністра.

Вона нагадала, що від початку дії програма «Доступні кредити 5-7-9%» і була націлена на переробні підприємства, однак практично відразу розпочався COVID-19, а потім повномасштабна війна, що, власне, вимагало від цієї програми рятувати бізнес.

«Але зараз ми бачимо, що потрібно відходити від цієї концепції», — зазначила Надія Бігун.

Заступник міністра пояснила, що коли є така програма, за якою кредитна ставка значно нижча порівняно з ринковою, то це стимулює бізнес взяти у ній участь, і таким чином формує величезний попит. Натомість саме банк вирішує, кого саме кредитувати — того, у кого гарний фінансовий стан і він обов'язково поверне кредит, чи все ж більш ризикового підприємця.

«Тому ми будемо зараз програму активніше змінювати. Там, фактично, буде два ключових напрямки. Один напрямок — це бізнес, який хоче розвиватися, який буде брати гроші на інвестиційні цілі, і другий — це бізнес, який дійсно потребує допомоги, це деокуповані території», — підсумувала Надія Бігун.

До слова, з початку 2024 року банки видали бізнесу 787 кредитів на 4,3 млрд грн.

За три тижні 2024 р. підприємці взяли найбільше доступних кредитів на поповнення обігових коштів — 1,9 млрд грн; 1 млрд грн кредитів за програмою банки видали переробним підприємствам, 880 млн грн — бізнесу, який працює в зоні високого воєнного ризику, 544 млн грн — на реалізацію інвестиційних проєктів.

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють у сферах:

  • сільського господарства (49%);
  • оптової та роздрібної торгівлі (26%);
  • переробної промисловості (16%).

Серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Харківська, Київська, Вінницька області та м. Київ.

Читайте також: Як фермер з Кропивницького заробляє на вживаній техніці із США — досвід ФГ Байбарак

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама