Прибутковість АПК стала найвищою за 10 років

4 квітня 2016 93 0
Отримано рекордну суму чистого прибутку в АПК
forbes.net.uaОтримано рекордну суму чистого прибутку в АПК

Сільськогосподарські підприємства у 2015 р., не дивлячись на девальвацію національної валюти, отримали рекордну суму чистого прибутку — 89,5 млрд грн, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, у доларовому еквіваленті чистий прибуток сільськогосподарських підприємств у 2015 р. становив $4,1 млрд, тоді коли у 2014 р. — 3 млрд. Таким чином, у 2015 р. прибуток зріс у гривні в 2,5 рази, а у доларах США — у 1,4 рази.

«Зростання закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію певним чином компенсувало зростання вартості вхідних ресурсів та забезпечило прибутковість сільського господарства на рівні 45,9%. Це найкращий показник за останні 10 років», — наголосив міністр.

За його словами, найприбутковішими культурами були традиційно насіння соняшнику (80,3%), ріпак (44%), зернові та зернобобові культури (43,2%), соя — 38,4%. Загальна ж рентабельність рослинництва становила 50,9%.

«Водночас, поряд із високорентабельними видами рослинницької продукції досі залишається збитковим виробництво окремих видів тваринницької продукції, загальна рентабельність якої становила 22,6%. Тому для підтримки тваринництва необхідні додаткові інструменти в умовах скасування спецрежиму ПДВ. Застосування компенсаторних механізмів та пільг — чи не єдиний спосіб підтримати вітчизняне тваринництво. Таку позицію ми відстоюємо у перемовинах щодо ПДВ», — пояснив очільник аграрного відомства.

Також додав, що вирощування ВРХ на м'ясо принесло понад 0,7 млрд грн збитків, при рентабельності (-17,2%). Рентабельність вирощування овець та кіз становила майже (-30%), виробництво вовни (-62,5%).

Виконано за допомогою Disqus