Реклама

Ягідник з Вінниччини вирішив змістити акцент з ремонтантної малини на літню

3 лютого 2024 375 0
Малина
DepositphotosМалина

У фермерському господарстві «Малинківське» з Вінниччини на 20 га вирощують яблука. Проте, щоб диверсифікувати бізнес вирішили освоїти ягідний напрямок, висадивши малину та встановивши власне обладнання для її заморожування. Про це розповів керівник ФГ Андрій Шульгань, пише «Ягідник».

У сезоні 2024 року на підприємстві вирішили змістити акцент на літню малину замість ремонтантної.

Як розповів ягідник, наразі малина росте на ділянці 3,5 га, але уже невдовзі у господарстві площі ремонтантної малини зменшаться до 1,5 гектара, а літньої збільшиться до 3,5 га.

«Планую це зробити для того, щоб з наявною кількістю працівників правильно розпланувати робочий процес збору врожаю малини та яблука. Тобто щоб зайняти роботою людей влітку, а на осінь бути максимально сконцентрованим на зборі врожаю яблук», — пояснив Андрій Шульгань.

Зібраний урожай ягоди у «Малинківське» заморожують на власному обладнанні та через посередників експортують його у Польщу, Австрію, Чехію.

«Поки що напряму я не експортував малину, але надалі планую спробувати налагодити прямі контакти, можливо, наступного року. В сезоні 2023 року ми більше концентрувалися на якості замороженої ягоди. Таким чином, обсяг виготовленої продукції в нас був дещо менший: завдяки тому, що частину малини ми купуємо як сировину у сусідніх господарствах, у 2022 р. ми заморозили 170 тонн, а у 2023 — 120 тонн малини, але якіснішої», — додав Андрій Шульгань.

Читайте також: Ягідний кооператив з Тернопільщини отримав грант на розвиток

Нагадаємо, президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник прогнозує, що у 2024 р. в Україні буде перевиробництво малини.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама