В Україні не обробляється більше млн га земель

13 лютого 2024 74 0
В Україні не обробляється більше млн га земель

Унаслідок повномасштабного російського вторгнення значна частина родючих сільськогосподарських угідь в Україні виявилася занедбаною, особливо вздовж лінії фронту. Про це йдеться в аналітиці від ІАМО.

Використовуючи супутникові знімки Sentinel-2, вони зібрали дані про площі занедбаних орних земель по обидва боки лінії фронту. Дані показують, що внаслідок війни щонайменше 1 млн 400 тис. га колишніх оброблюваних земель уздовж фронту залишилися необробленими. Ці території серйозно постраждали від мін, вибухових пристроїв, які не розірвалися, і артилерійських воронок.

За інформацією Держстату України, загальна посівна площа в Україні у 2022 р. скоротилася на на 18 %, порівняно з 2021 р.

Дані Іноземної сільськогосподарської служби Міністерства сільського господарства США свідчать про те, що до повномасштабного вторгнення росії 2022 р. Україна була шостим і сьомим за величиною виробником кукурудзи та пшениці у світі. Відповідно, на її частку припадало понад 30 % світового виробництва насіння соняшника.

Сільське господарство давало близько 10 % валового внутрішнього продукту (ВВП) України і 42 % її експортної вартості. Крім того, за даними Державної служби статистики України (ДССУ), близько 3 млн українців, або майже 20 % робочої сили, до війни були зайняті в сільському господарстві.

За даними Світового банку, додана вартість аграрного сектору України скоротилася на 28 % у період з 2021 по 2022 р. У 2022 р. українські аграрії зібрали 54 млн т зерна, що значно менше, ніж у роки до початку війни. За даними Держстату України, виробництво пшениці та кукурудзи у 2022/2023 маркетинговому році знизилося на 37 % порівняно з попереднім роком. 

Читайте також: Третина аграрного сектору України вже зруйнована

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus