Третина агропідприємств Херсонщини ще досі не відновила роботу

15 лютого 2024 75 0
Третина агропідприємств Херсонщини ще досі не відновила роботу
Kurkul.com

Третина агропідприємств Херсонщини ще досі не відновила свою діяльність, а 45% фермерів працюють лише частково. Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«45% агропідприємств Херсонщини відновили свою діяльність лише наполовину, 30% — досі не працюють», — зазначив посадовець.

За його словами, для підтримки агровиробників з деокупованих територій Уряд запланував реалізацію низки програм. Наразі найголовніше для Херсонщини — розмінування територій. 

«Одне з головних завдань щодо відновлення роботи аграріїв Херсонщини — розмінування. В державному бюджеті для цього передбачено 3 млрд гривень. Також спрощена процедура сертифікації операторів для проведення розмінування. Це дозволить очистити цьогоріч значні площі», — зазначив Тарас Висоцький.

Він також додав, що цього року передбачені кошти в держбюджеті для програми, яка передбачає компенсацію 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняних виробників.

«Також аграрії з деокупованих територій, які обробляють до 120 га, зможуть отримати 8 тисяч гривень безповоротної допомоги від держави. Продовжить діяти програма з розвитку меліорації, якою передбачено компенсація до 50% вартості на відновлення зрошувальних систем. Аграрії Херсонщини можуть скористатися урядовою грантовою програмою на розвиток садів і теплиць», — пояснив перший заступник міністра.

Тарас Висоцький також повідомив, що до пільгової програми «Доступні кредити 5-7-9%» внесені зміни, і тепер аграрії з деокупованих територій можуть отримати кредит на обігові кошти під 3% річних, на інвестиційні на 1% у перші два роки. Це створить доступні умови для проведення весняної посівної.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus