Україна закликає Європу звернути увагу на зростання імпорту зерна з рф

20 лютого 2024 4101 0
Денис Шмигаль
СуспільнеДенис Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав європейських, зокрема польських, політиків звернути увагу на зростання імпорту російської сільськогосподарської продукції до Європейського союзу.

Про це він сказав на пресконференції у Японії, передає Суспільне.

До слова, за даними Євростату у 2023 році закупівлі російського зерна країнами ЄС зросли на 22% на місяць та в 10 разів на рік

Денис Шмигаль зазначив, що на тлі протестів європейських і особливо польських фермерів, звертав увагу польської влади на імпорт зерна чи сільськогосподарської продукції з росії до ЄС.

«Це все ще великі обсяги і вони продовжують зростати. Тому я підкреслюю і закликаю європейських і польських політиків звернути увагу на зростання російського імпорту до Європейського Союзу сільськогосподарської та зернової продукції, а також з третіх країн», — сказав прем'єр.

За словами прем'єра, зараз найбільший обсяг українського зерна, понад 90%, експортується через Чорне море не в європейські країни, а на традиційні ринки — в Азію, в Африку.

«І я думаю, що ця напруга, яка була серед європейських фермерів, зараз повинна бути набагато, набагато меншою. І сьогодні фактично буде працювати координаційний майданчик в Європейській комісії. Я вірю, що вона принесе результат і зробить ситуацію набагато спокійнішою», — сказав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, сьогодні, 20 лютого, польські протестувальники посилили протести поблизу ПП «Медика-Шегині». Фермери перекрили залізницю. Крім того, вони розсипали збіжжя з вантажного вагона на колії.

Читайте також: Україна розглядає варіанти заборони ввезення агропродукції з Польщі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus