Польща збільшила закупівлю агропродукції з рф та білорусі

1 березня 2024 1536 0
Польща збільшила закупівлю агропродукції з рф та білорусі
Kurkul.com

Український аграрний експорт до Польщі торік скоротився на 40%. А от з росії та білорусі, у порівнянні з 2021 р., навпаки зріс. Про це пише Kurkul.com з посиланням на Економічну правду.

Так, у 2023 р. імпорт аграрної продукції з росії в Польщу сягнув $117 млн та перевищив рівень 2021 року, тобто рівень до повномасштабної війни. Зокрема, понад як удвічі зріс імпорт зернових та олійних, майже незмінним залишились обсяги імпорту олії. Натомість ввезення шротів та інших залишків переробки впало з $25 млн у 2021 році до лише $1 млн у 2023 році. 

Тим часом імпорт зернових, олійних та шротів з білорусі теж поступово зростав як у 2022 році, так і у 2023 році. Загалом Польща торік заплатила білорусам $55 млн за придбану агропродукцію.

«Важливо, що серед цих товарів був ріпаковий шрот, тобто залишки переробки ріпаку, який використовується у кормах для свійських тварин. З вересня 2023 року Польща заборонила ввезення цієї продукції з України під тиском протестувальників, натомість продовжила імпортувати його з сусідньої білорусі. Ба більше, обсяги зросли після запровадження ембарго: у жовтні-грудні поляки придбали у білорусі ріпакового шроту на $7,7 млн», — йдеться в дослідженні ЕП.

Також аналітики ЕП зазначили, що Польща не просто продовжує торгувати з державою-агресором та її сателітом, а ще й нарощує імпорт агропродукції, через яку має тривалі економічні конфлікти з Україною. Проте для розуміння масштабу цієї проблеми потрібно враховувати два факти.

  • Факт перший. Обсяги імпорту Польщі з росії та білорусі суттєво менші обсягів її імпорту з України. Торік з України до Польщі було продано агропродукції на $1,3 млрд, тоді як з рф чи білорусі — на $117 млн та $55 млн відповідно.
  • Факт другий. Крім шроту, Польща майже не імпортує інші товари з рф та білорусі, на які накладала ембарго щодо України. Єдина позиція, яка все ж присутня, це російське насіння соняшнику, проте в мізерних обсягах — близько $50 тис. щомісяця. 

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus