Штучний інтелект допомагатиме розміновувати українські землі

4 березня 2024 30 0
Штучний інтелект допомагатиме розміновувати українські землі
ДСНС

Міністерство економіки та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство. Вона передбачає допомогу з автоматизації процес розмінування та використання ШІ у цьому процесі.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Угода містить конкретні положення щодо співпраці за такими напрямками:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

Платформа працюватиме з великими базами даних, сформованих дотичними до виконання заходів протимінної діяльності структурами, починаючи від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і завершуючи операторами протимінної діяльності. 

Передбачається, що бази міститимуть як сталу інформацію, наприклад, оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативну, яка буде регулярно оновлюватися. Йдеться, зокрема, про дані обстеження територій ДСНС, ДССТ, неурядовими операторами, кількість та стан техніки, наявність піротехнічних підрозділів на конкретних напрямках.

Кінцевою ж метою вбачається розмінувати території швидше та за менших витрат.

Читати за темою: Українські виробники презентували автономну машину для розмінування

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus