Реклама

Кабмін вніс зміни до порядку верифікації експортерів агропродукції

12 березня 2024 41 0
Кабмін вніс зміни до порядку верифікації експортерів агропродукції
Kurkul.com

Кабінет Міністрів України вніс зміни до «Порядку реалізації експериментального проєкту з верифікації субʼєктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану». Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

За його словами, суб'єкти АПК можуть підтвердити експортні операції на суму понад 40 млн грн (здійснені без порушень) листами від декількох банків зі збільшенням періоду, протягом якого дозволяється здійснити вибірку. Так, період встановлено з 23 лютого 2022 року до 15 січня 2024 року. 

Це дозволить новим суб’єктам АПК, які будуть відповідати критеріям, долучитися до переліку верифікованих суб’єктів АПК.

Крім того, визначено додаткові підстави для виключення з переліку верифікованих суб’єктів АПК. Зокрема:

  • наявність інформації щодо застосування до субʼєкта АПК судових процедур банкрутства або перебування субʼєкта на стадії ліквідації;
  • перевищення 20% розміру частки неповернутої валютної виручки суб’єктом АПК за операціями з експорту товарів, здійсненими після 11 листопада 2023 року, за якими банками не був завершений валютний нагляд за дотриманням субʼєктом АПК установлених Нацбанком граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів після зарахування на поточний рахунок субʼєкта АПК в банках грошових коштів, що надійшли на 1 число місяця, до загальної вартості товарів, операції з експорту яких здійснено після 11 листопада 2023 року та строки розрахунків за яким завершились. 

«Водночас такий суб’єкт АПК матиме право повторно подавати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів АПК не раніше ніж через місяць після його виключення за умови відсутності такого суб’єкта в інформації про перевищення 20% розміру частки неповернутої валютної виручки, актуальної на дату подання заявки», — повідомив Тарас Мельничук.

Він додав, що також встановлено механізм (формулу) розрахунку частки неповернутої валютної виручки зазначеними суб’єктами.

Нагадаємо, з 1 листопада 2023 р. Україна запустила експериментальний проєкт з верифікації експортерів агрокультур.

Читати за темою: За порушення правил експорту підприємців позбавлятимуть верифікації

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама