Європарламент ухвалив нові правила щодо зменшення шкідливих викидів від ферм

13 березня 2024 55 0
Європарламент ухвалив нові правила щодо зменшення шкідливих викидів від ферм

Європарламент ухвалив нові правила щодо зменшення шкідливих викидів від великих свино- і птахоферм для захисту здоров’я людей і навколишнього середовища. Про це пише Kurkul.com з посиланням на пресслужбу Європейського парламенту.

Так, Парламент ухвалив угоду з державами-членами щодо перегляду Директиви про промислові викиди (IED), а також нову постанову про портал промислових викидів.

Нові правила зроблять обов’язковим встановлення найсуворіших досяжних рівнів викидів для охоплених секторів. Для боротьби з дефіцитом води цільові показники екологічної ефективності стануть обов’язковими для споживання води. Для відходів, ресурсоефективності, енергоефективності та використання сировини цільові показники будуть у діапазоні, а для нових технологій вони будуть індикативними.

Також було погоджено поширити заходи IED на свиноферми з більш ніж 350 головами. Водночас виключили ферми, які вирощують свиней екстенсивним або органічним способом і перебувають на вулиці протягом значного періоду часу на рік. 

Щодо птахівництва, директива поширюється на ферми з несучками з більш ніж 300 голів і для ферм з бройлерами з більш ніж 280 птахами. Для господарств, які вирощують як свиней, так і птицю, обмеження становитиме 380 голів.

У 2026 році Комісія перегляне, чи слід включити до директиви ферми із вирощування великої рогатої худоби.

Тепер закон також має бути прийнятий Радою, перш ніж він буде опублікований в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності через 20 днів. Тоді країни-члени матимуть 22 місяці, щоб виконати цю директиву.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus