Україна може екпортувати насіння всіх культур — УКАБ

30 червня 2015 77 0
Україна може екпортувати насіння всіх культур — УКАБ
Мy-flower.com.uaУкраїна може екпортувати насіння всіх культур — УКАБ

Україна в цілому є нетто-імпортером насіння практично всіх сільськогосподарських культур. Зовнішньоторговельне сальдо по насінню зернових та олійних культур в 2014 р. склало — $470 млн, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Така ситуація обумовлена ​​низкою факторів, основним з яких є недосконалість вітчизняної системи стандартизації та сертифікації насіння, що, з одного боку, обмежує їх доступ на зовнішні ринки і позбавляє додаткових фінансових ресурсів для розвитку, а з іншого — стримує впровадження і використання іноземних технологій в Україні.

В асоціації відзначають, що Україна має значний потенціал і можливості для виробництва та експорту насіння. Так, в 2014 р. експорт насіння тільки основних культур склав $37,4 млн. Доказом цього також є той факт, що великі міжнародні компанії протягом останніх років активно розвивають виробництво власного насіння на території України, будуючи насіннєві заводи і селекційні станції.

Свідченням зацікавленості в українських насінні є перебування на території України місії ЄС, яка оцінювала систему офіційного контролю та сертифікації зернових культур та її відповідність вимогам ЄС. У свою чергу спостерігається високий рівень забезпеченості насінням пшениці і ячменю (зареєстровано значну кількість сортів польових культур вітчизняної селекції).

«Визнання міжнародних сертифікатів та адаптація законодавства у сфері насінництва з міжнародними стандартами матиме подвійний ефект: полегшення доступу українських виробників сучасної високотехнологічної селекції та стимул для міжнародних компаній інвестувати в розвиток виробництва насіння в Україні і, з іншого боку, можливість для вітчизняних виробників насіння отримати доступ на міжнародні ринки і експортувати товари з високою доданою вартістю та інтелектуальної складової », — прокоментував виконавчий директор УКАБ Олександр Жемойда.

Виконано за допомогою Disqus