Вирощування овочів потребує точних агрономічних рішень — фахівець

21 березня 2024 39 0
Вирощування овочів потребує точних агрономічних рішень — фахівець
Depositphotos

Сегмент вирощування овочевих культур дозволив LNZ Group цьогоріч оптимізувати витрати та забезпечити стабільну роботу одного з напрямків агрохолдингу. Про це розповів директор з агровиробництва компанії Роман Франчук у спецпроєкті «$10 тис. чистого прибутку з гектару. І це не межа. Як в Україні відроджується овочівництво» на Latifundist.com.

За його словами, це важливо, особливо в умовах кризи.

Роман Франчук уточнив, що площі під овочами збільшили не через проблеми на Півдні країни. Це — планове введення овочів в структуру через неповну загрузку заводу заморозки бренду Tevitta, який був введений в експлуатацію на Черкащині, у Шполі, у 2021 році. Завод спеціалізується на заморозці продуктів за технологією шокової заморозки (IQF) і випускає заморожені овочі, ягоди і фрукти під брендом Tevitta.

Під овочами у LNZ Group 200 га. Більша частина продукції йде на експорт. 

Як зазначив фахівець, вирощування овочів потребує точних агрономічних рішень. Один невірний крок і з надіями на хороший урожай можна розпрощатися. Наприклад, внесення добрив і боротьба з хворобами і шкідниками — щоденна праця. За словами директора з агровиробництва, рослини потребують внесення ЗЗР не менш ніж раз на 7-10 днів. 

Роман Франчук розповів, що для боротьби зі шкідниками та хворобами на овочевих культурах використовують препарати Кітч, Сальто та Вітоксид.

  • Сальто ефективний в боротьбі з цілим рядом захворювань і універсальний для застосування.
  • Кітч має високу ефективність проти широкого спектра хвороб плодів і ягід (в т.ч. грибкових хвороб). Застосовується для яблук, томатів, суниці, сливи, лохини, черешні, малини, ожини, винограду. 
  • З бактеріозами ефективно бореться Вітоксид — це нешкідливий для людей препарат, що охоплює великий спектр хвороб рослин. 

Водночас представник LNZ застерігає від типових помилок, яких допускаються новачки в овочівництві.

«Наприклад, максимальна концентрація солей у водному розчині. Це не завжди беруть до уваги не дуже досвідчені овочівники. Якщо вносиш дуже багато добрив одночасно, то рослина просто їх не прийме і попалить корінь. Це одна з глобальних помилок. Якщо, припустимо, треба дати 40 чи 50 кг добрив на гектар, це треба розтягнути в часі», — пояснив Роман Франчук.

Скільки гектарів відводити під ту чи іншу культуру у LNZ Group вираховують залежно від того, скільки потенційно зможуть продати. Наразі найбільше висаджують цибулі — її в структурі овочівництва  понад 50%. 

«Зараз починає відігравати важливу роль гарбуз. Також вже виходимо на хороші об'єми кавуна. Якщо в позаминулому році був гектар, то у 2023 вже 20 га. Кавун реалізовуємо свіжий. На нього великий попит у країнах Балтії», — додали в агрохолдингу.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus