Українські овочівники в короткі терміни змогли відновити обсяги виробництва — Башлик

14 березня 2024 39 0
Денис Башлик, заступник Міністра АПК з питань цифрового розвитку
Kurkul.comДенис Башлик, заступник Міністра АПК з питань цифрового розвитку

Через повномасштабну війну українське овочівництво значно постраждало. Окупація Півдня призвела до дефіциту овочів. Проте українські аграрії вже у 2023 р. змогли майже відновити довоєнні показники вирощування.

Про це йшлось під час передачі насіння овочів для прифронтових та деокупованих громад у межах ініціативи AGRI-Україна USAID, передає Kurkul.com

Так, у рамках Ініціативи AGRI-Україна USAID передала насіння овочів 200 тис. домогосподарств на звільнених та прифронтових територіях, а також вимушеним переселенцям та соціально вразливим верствам населення, які мають присадибні ділянки (багатодітним, малозабезпеченим сім’ям тощо) в інших областях.

«Підтримка  домогосподарств — це також підтримка економіки країни й забезпечення продовольчої безпеки українців. Саме домогосподарства забезпечують овочами третину внутрішнього ринку. На початку війни ми зіткнулися з нестачею овочів через окупацію Південної України. Багатьом людям довелося покинути свої домогосподарства або відновлювати їх після деокупації», — зазначив Денис Башлик, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.  

За словами посадовця, українським аграріям в доволі короткі терміни вдалося цю проблему вирішити. Центральні та Північні регіони швидко зреагували й розширили площі під вирощування овочів.

«Нам вдалося швидко відновити обсяги виробництва, які б задовольняли попит внутрішнього ринку. І як результат, торік ми виростили 29 млн тонн овочів. У лідерах були такі області як Житомирщина та Дніпровщина. Ми можемо зараз констатувати, що у 2023 рік виробництво овочів майже зрівнялося з показниками 2022 року і українці були достатньо забезпечені овочами», — розповів Денис Башлик.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus