Ринок мінеральних добрив в Україні перебуває у хронічному стресі

23 березня 2024 20963 0
Імпорт добрив
Kurkul.comІмпорт добрив

Останні роки ринок мінеральних добрив в Україні перебуває у хронічному стресі. Це обумовлено цілою низкою причин, включаючи війну та злети/падіння цін на газ

Про це розповів генеральний директор і співвласник компанії GROSSDORF Андрій Халявко в інтерв'ю на Latifundist.com.

За його словами, український ринок добрив почав суттєво змінюватися ще до війни. Раніше українські компанії-виробники відчували себе на ринку надзвичайно впевнено. На імпорті добрив спеціалізувалися поодинокі компанії. І взагалі ринок був збалансований — виробники з імпортерами конкурували, але знаходилася в схожих умовах.

Водночас Андрій Халявка вважає, що ситуація змінилася після того, як ціни на газ виросли до небувалих висот, а на українському ринку з’явилися ознаки монополізації.

«В цих умовах імпорт добрив для багатьох компаній став єдиним реальним виходом. Фактично засобом виживання. Це призвело до того, що на ринку з’явилося багато трейдерів, які почали імпортувати добрива самостійно побудувавши різні логістичні канали — і по «великій воді» через морські порти, і залізницею», — пояснив Андрій Халявка.

Читати за темою: Українські виробники добрив почали закуповувати імпортну сировину

За його словами, збільшення компаній імпортерів призвело до посилення конкуренції не лише стосовно внутрішнього виробника, а й до конкуренції між імпортерами, що однозначно позитивно впливає на вартість добрив для аграріїв.

«Фактично відкрито скриньку Пандори яка вже не закриється, а кількість імпортерів продовжить зростати», — додав співвласник компанії GROSSDORF.

До слова, компанія GROSSDORF займається виробництвом всіх основних видів добрив — це, зокрема, NPK, сульфат амонію, калій та КАС. Але левова частка продажів припадає на КАС. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus