До 10% посівів озимого ріпаку уражено інфекційними хворобами — Держпродспоживслужба

26 березня 2024 53 0
До 10% посівів озимого ріпаку уражено інфекційними хворобами — Держпродспоживслужба
Kurkul.com

Агрокліматичні умови у середині березня характеризувалися мінливою погодою. Переважала хмарно з проясненнями погода з слабкими, місцями помірними опадами у вигляді дощу та мокрого снігу. Негативних явищ, які могли б спричинити загрозу посівам озимих культур не спостерігалось. Про це розповіли фахівці Держпродспоживслужби.

Водночас поточні умови сприяли поширенню хвороб та шкідників на озимому ріпаку.

Повсюди на 1-9% рослин озимого ріпаку, переважно на листках нижнього ярусу, відмічають інфекційний запас альтернаріозу, пероноспорозу, фомозу, за незначного розвитку.

У господарствах Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської та Чернівецької областей на 1-4% рослин обліковують бактеріоз коренів. На поодиноких рослинах ріпаку Житомирської та Львівської областей виявлено борошнисту росу за ураження 1-5%. Прояв білої плямистості відмічали у Дніпропетровській області на 1-2% рослин. Дуплистістю кореневої шийки в Полтавській області уражено до 2% рослин.

За настання тепла посіви культури Дніпропетровської, Закарпатської, Одеської, Рівненської та інших областей осередково заселяють та слабко пошкоджують прихованохоботники (стебловий капустяний та великий ріпаковий). Початок появи хрестоцвітих блішок фіксують у Дніпропетровській області.

«За надпорогової чисельності шкідників проводять обприскування посівів дозволеними до використання препаратами», — порадили фахівці.

Читати за темою: В Україні не спостерігалося несприятливих агрометеорологічних явищ для посівів озимини

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою