Експерти компанії BASF відповідають на запитання про хвороби ріпаку та методи їх контролю

Хвороби ріпаку та методи їх контролю

АгроЗнавці 26 квітня 2017 437 0

Проект АгроЗнавці успішно стартував і ми готові ділитися з вами першими відповідями. Нагадаємо, що до цього ми збирали запитання від аграріїв усієї країни на такі теми: Інокуляція та протруювання насіння. Коли? Як? Навіщо?; Хвороби ріпаку та методи їх контролю; Труднощі у вирощуванні соняшнику в регіонах з осередком ураження вовчком. Експерти з компанії BASF детально розбиралися у кожному питанні, щоб дати вам кваліфіковану та грунтовну відповідь.

Читати по темі: Поставте свої запитання АгроЗнавцям!

Сьогодні ж ми поговоримо про хвороби ріпаку та методи їх контролю. На запитання відповідає досвідчений агроном менеджер по регіональному маркетингу компанії BASF Олександр В'юнник.

1. Ви запитували: Перший рік посіяли ріпак. Тому щодо його вирощування цікавить все: і які сорти, гібриди обрати в залежності від зони, в якій господарюємо (це Маневицький район Волинської області), і як доглядати за посівами, і як боротися з хворобами?

Відповідь: Вибір попередника. В першу чергу потрібно було б звернути увагу на вибір попередника. Одним з найкращих попередників для озимого ріпаку є зернові культури, особливо пшениця або ячмінь. Не можна забувати і пожнивні рештки, які можуть вплинути на якість обробітку ґрунту та на запаси продуктивної вологи. Залишки соломи в ґрунті можуть негативно впливати на ріпак. Вони здатні спричиняти процеси гниття і тим самим провокувати інтоксикацію рослин ріпака. Щодо обробітку ґрунту, то господарство саме обирає для себе технологію обробітку. Що стосується Волинської області, то можна припустити, що ґрунти там легкого механічного складу і глибока оранка там не потрібна. Достатньо буде простого рихлення ґрунту.

Строки посіву та вибір гібриду. Оптимальними строками посіву є 10-20 серпня. Для вибору гібриду краще буде звернутися до представників насіннєвих компаній в своєму регіоні, які допоможуть правильно підібрати кращий гібрид.

Потрібно враховувати наявність вологи та строки сівби для визначення норми висіву. Оптимальною нормою є 45-55 насінин на 1 м2. Якщо більш ранні строки, то краще зменшити цю норму до 35-45 насінин на 1 м2. Це пов’язано з тим, що рослини ріпака будуть інтенсивніше розвиватися і конкурувати, через що регуляція росту буде потребувати більших затрат.

Гербіцидний захист. Після посіву потрібно визначитись з гербіцидним захистом. У портфоліо компанії BASF є оптимальний продукт Бутізан® Авант. Він має 3 діючі речовини. Навіть при мінімальних запасах вологи препарат не втрачає своїх властивостей.

Крім того, якщо не встигли внести його як ґрунтовий гербіцид, то його можна використати як післясходовий гербіцид, по двох листках культури.

Що стосується технології Clearfield®, то тут передбачається використання спеціального гібриду, стійкого до гербіциду Нопасаран®. Він містить у своєму складі метазахлор, що має ґрунтову дію, та імазамокс, який має досить ефективну післясходову дію.

Найбільш ефективно його використовувати у фазу 2-4 листків у культури, у бур’янів — у фазі сім’ядолей або першої пари справжніх листків.

З грамініцидів я можу запропонувати препарат Арамо®45, його можна використовувати вже у фазі 2 листків у нормі 1,2 л/га він забезпечує ефективний контроль падалиці зернових. При застосуванні технології Clearfield® використання додаткового грамініциду не потрібне. Нопасаран® сам виконує цю функцію і також не дає проростати другій хвилі бур’янів та падалиці.

Падалицю зернових можна також контролювати механічним способом, але все залежить від вибраного обробітку ґрунту. Якщо це оранка — то падалиці на полі буде менше, якщо ви вибрали поверхневий обробіток, навіть досить глибокий, на 18 см глибини, коли у вас маса зерна буде поширена в досить широкому горизонті, тоді ви отримаєте декілька хвиль проростання падалиці.

Осіння обробка. Ще один негативний чинник — шкідники. Серед них — совка, дротяники. Частково захист від них забезпечується протруюванням насіння, але інсектициди все одно необхідно використовувати. Проти совки краще застосовувати перитроїди та фосфорорганічні продукти. Проти блішок вистачить лише перитроїдного захисту. Можу порадити Фастак®.

В подальшому, після настання фази 4-6 листків, з’явиться необхідність використання регуляторів росту. На осінній період я рекомендую використовувати Карамба® Турбо, мінімальна норма складає 0,7 л/га.

Добрива. Не забувайте про використання борвмісних добрив, тому що вони допомагають розвивати кореневу систему, тим самим покращуючи зимостійкість ріпака. Бор — малорухомий елемент, тому все, що ви вносите на вегетативну масу рослини, на ній і залишається. Бувають випадки, коли наявні рослинні рештки або нестача вологи можуть впливати на доступність тих чи інших речовин, наприклад азоту. Коли потрібно допомогти рослині у розвитку, в кінці вересня необхідно буде внести азот до 100 кг в діючій речовині для підсилення росту, щоб ріпак увійшов в зиму в оптимальному стані. В цей же період можна також додати сірку.

Весняне підживлення. Після виконання всіх цих процесів ви отримаєте ріпак, який достойно перезимує, і вже навесні рослини потрібно буде супроводжувати для досягнення максимальних результатів. Спочатку треба буде по мерзлоталому ґрунту вносити добрива. Рекомендується надати перевагу сірковмісним азотним добривам, зокрема сульфату амонію, в межах 1,5-2 ц/га. Ріпак потребує 10 кг сірки на формуванні 1 т урожаю.

Далі проводяться азотні підживлення, тут вибір добрива за господарством. Періоди внесення та їхня кількість залежать від наявної вологи.

Весняні обробки. З настанням активного періоду вегетації треба зважати на шкідників, в першу чергу — на стеблового прихованохоботника, який активізується вже при 6°С. Якщо протягом кількох днів вже тримається середньодобова температура 6°С і більше, цей шкідник уже може з’явитися. Контролювати його досить легко препаратом Фастак®, достатньо буде 100 г/га.

Якщо посіви вийшли сильними і потужними, сформували ще в осінній період 10-12 листків, рекомендується застосувати Карамба® Турбо. Якщо посіви досить ослаблені, або не сформували потужну розетку, можна рекомендувати фунгіцид Альтерно®, він має також росторегулюючу дію.

В процесі вегетації, десь на початку бутонізації з’являться прихованохоботник стручковий та квіткоїди, які можуть завдати значної шкоди. Потрібно вчасно виконати контроль цих шкідників.

Захист у період цвітіння. Фунгіцидний захист по цвітінню є дуже важливим заходом, якщо його не провести, весь процес вирощування може виявитися даремним. Склеротинія чи альтернарія у цей період можуть знищити до 60% урожаю. Проти склеротинії рекомендується застосовувати Піктор®, проти альтернарії — Альтерно®.

Посіви краще обробляти у фазу середини цвітіння, проти альтернаріозу обробку можна перенести на другу половину цвітіння.

Для контролю ріпакової галиці у фазу ВВСН 60-63 слід використати інсектицид групи перитроїдів, але обробіток потрібно проводити в нічні часи, щоб не зашкодити бджолам. Більше безпечними є неоникотиноїди, їх можна застосовувати і в денний час.

Зараз більшість господарств прийшли до того, що потрібно проводити дві інсектицидні обробки, бо, наприклад, комарик дає два покоління шкідників за сезон, тому його важко контролювати.

2. Ви запитували: Як ефективніше боротися з білою гниллю ріпаку, коли краще проводити фунгіцидні обробки та які препарати (діючі речовини) оптимальніші?

Відповідь: Ця хвороба уражує багато культур: бобові, капустяні, соняшник та овочеві. Існують різні типи ураження білою гниллю.

Біла гниль ріпаку (склеротиніоз)

Один із типів, він менш поширений, але його можна зустріти у полях, — ґрунтове ураження. Це відбувається за рахунок наявності міцелію, який зберігається у ґрунті, за оптимальних умов (м’яка і тепла зима, зволожений ґрунт). Під час відновлення вегетації, за температури 10—12°C відбувається проростання склероцій міцелію, котрий проникає у кореневу систему ріпаку. Ґрунтове ураження, на жаль, проконтролювати неможливо. Допомогти може висока температура та посушлива погода.

Інший тип ураження, коли склероції проростають апотеціями, у ґрунті із глибини 5—10 см, за температури 17—22°C. Спороношення починається у період цвітіння ріпаку і перші пелюстки та пилок починають осипатися на ґрунт, тим самим потрапляючи на ці апотеції. Це провокує спороношення й аскоспори починають розлітатися. Далі вони потрапляють у пазухи листків, бокових пагонів та, за наявності достатньої кількості вологи, там проростають, тим самим уражуючи рослину. Для контролю склеротиніозу треба в період цвітіння, краще посеред цвітіння, коли 30—50% квіток зацвіло, робити фунгіцидні обробки. Що краще обрати? Із розвитком інноваційних продуктів на ринок вийшла нова діюча речовина, боскалід, яка належить до групи перидин-карбоксамідів. Її у своєму складі має фунгіцид Піктор® Це діюча речовина із найширшим спектром дії проти основних хвороб ріпаку, зокрема білої гнилі. Піктор® — це продукт, виготовлений безпосередньо для олійних культур: соняшнику та ріпаку і є найкращим на ринку в боротьбі зі склеротиніозом.

3. Ви запитували: Що краще обрати для осінньої фунгіцидної обробки посівів озимого ріпаку, щоб запобігти хворобам та уникнути переростання рослин?

Відповідь: Усе залежить від технології вирощування. Використання фунгіцидів-ретардантів у посівах ріпаку це питання важливе, але не головне. В першу чергу це строки сівби, попередник, вибір гібриду. Багато залежить саме від гібриду, бо вони є середньо- та високорослі (швидко та повільно розвиваються восени), карликові або з малою вегетативною масою (починають гілкуватися від землі й не виносять точку росту).

Який продукт обрати? Компанія BASF пропонує продукт Карамба®Турбо (метконазол, мепікват-хлорид). Продукт починає показувати ріст-регулюючу дію та вплив на рослину дуже стрімко та швидко, порівняно з іншими азоловмісними продуктами. Також препарат Карамба®Турбо стійкий до температурних коливань, що дозволяє за нестійких погодних умов забезпечувати максимальну ефективність. Норма використання продукту від 0,7 до 1,4 л/га, залежить від строків сівби та розвитку рослин ріпаку восени. Якщо посів проведено в оптимальні строки або раніше, тоді доведеться використовувати продукт двічі. Перший раз у фазу 4—6 листків культури, а друге внесення через 10—14 днів. Якщо посів проведено у пізніші строки або поява сходів затрималась, тоді вистачить однократного внесення.

4. Ви запитували: Регулятори росту під час використання восени сприяють меншому ураженню хворобами?

Відповідь: Переважна більшість продуктів, які використовуються на посівах ріпаку, — є комплексними, тому діють водночас і як ріст-регулятори або ретарданти росту, а також як фунгіциди. Тому, використовуючи продукт Карамба®Турбо саме як регулятор росту, ви забезпечуєте попередження розвитку фомозу восени.

5. Ви запитували: Чи мають фунгіциди на ріпаку таку властивість, як «гальмування» росту?

Відповідь: Фунгіциди, які у своєму складі містять азоли, мають ріст-регулюючу дію. У компанії BASF це два продукти: Карамба® Турбо та Альтерно®.

6. Ви запитували: Чи згодні ви, що рентабельність вирощування ріпаку постійно падає через здорожання засобів захисту та все більше поширення хвороб, внаслідок чого кількість обробок посівів зростає?

Відповідь: Ріпак є і залишається найбільш рентабельною культурою, яку вирощують наші господарства. Так, вирощування цієї культурою є досить затратним, але, з мого досвіду, спілкування з фермерами показує те, що використання засобів захисту, тобто їхня складова у технології, є не настільки важливою, на відміну від складової використання мінеральних добрив. Саме цей елемент на даний момент є більш затратним у технології вирощування ріпаку.

Хвороби є чинником, котрий завдає великої шкоди та змушує думати: отримаємо ми урожай чи ні. Але хочу зазначити, що основна біда, якої зазнають наші посіви, це шкода, завдана хворобами саме під час цвітіння ріпаку. Тоді найбільшого поширення набувають склеротинія та альтернарія, які можуть спричинити до 60% втрат врожаю. Інколи, за деяких чинників, можемо взагалі втратити посів. І тому ефективне та правильне використання фунгіцидів у період цвітіння ріпаку забезпечує нам збереження та використання попередньо вкладених коштів. Портфоліо компанії BASF у цьому випадку пропонує продукти Піктор® або Альтерно®, завдяки яким ви отримаєте максимальний контроль як склеротинії, так і альтернарії, тим самим досягнувши максимальних результатів. Це допоможе зберегти вам від 7 до 15 ц/га урожаю. Тому і є одним із головних чинників у вирощування ріпаку.

Нагадаємо, що тематика запитань не обмежується лише агрономією: юриспруденція, бухгалтерія, інженерія та подекуди навіть менеджмент — розкриємо всі теми, що стосуються вашої роботи. Тому запитуйте, слідкуйте за оновленнями і у вас не запитань без відповідей!

Детальніше про проект можна прочитати за посиланням, а усі відеовідповіді можна переглянути на YouTube-каналі HliborobTV.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою