В ЄС досягли компромісу щодо продовження дії торгівельного безвізу з Україною

28 березня 2024 38 0
В ЄС досягли компромісу щодо продовження дії торгівельного безвізу з Україною
Depositphotos

Посли ЄС ухвалили продовження дії торгівельного безвізу з Україною на наступний рік з уточненням щодо умов застосування захисних обмежень. Про це повідомило головування Бельгії в Раді ЄС.

«Посли ЄС погодили новий компроміс щодо розширення торговельних заходів для України, який забезпечить збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС», — йдеться у повідомленні.

Цей компроміс ще має ухвалити Європарламент.

Згідно з оновленою угодою, до товарів, щодо яких можуть застосовуватися «автоматичні» захисні заходи, пропонується включити також овес, кукурудзу, крупи й мед. При цьому термін активації таких захисних заходів пропонується зменшити з 21 до 14 днів.

За інформацією видання «Радіо Свобода», рішення було прийняте на умовах, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і в другому півріччі 2021 р. 

Цю компромісну угоду вимагали включити Франція та Польща.

«Базовий період, що використовується для активації захисного механізму, буде продовжено до другого семестру 2021 року. Комісія також посилить деякі формулювання у своїй декларації… Це дуже делікатний баланс, якого держави-члени могли б досягти сьогодні в прекрасному дусі компромісу», — повідомив журналістам у Брюсселі чиновник на умовах анонімності.

Рішення ще має наново схвалити Європарламент, оскільки воно відрізняється від погодженого попередньо. Його остання пленарна сесія перед виборами, а відтак і оновленням складу законодавчого органу ЄС — у квітні. Тоді як 5 червня спливає термін дії заходів ЄС із лібералізації торгівлі для України в умовах війни з боку росії.

Читайте також: Варшава сподівається на припинення транзиту українського зерна з 1 квітня — польський урядовець 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus