На ринку збільшилась кількість неякісних добрив та фальсифікату

31 березня 2024 523 0
Лабораторія Ukravit Institute
Лабораторія Ukravit Institute

На ринку збільшилася кількість неякісних добрив та фальсифікату. Торік кожен третій зразок мав відхилення від норми. Про це розповів керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков у спецпроєкті «Один з найкращих R&D-центрів в Європі та найбільший продуктовий портфель оригінальних ЗЗР, або Як в Ukravit покращують здоров’я українських полів» на Latifundist.com.

«Частина добрив, які приходять в нашу лабораторію на перевірку, не відповідають якісним характеристикам. Інколи зразки мають зменшені показники діючих речовин, а інколи це взагалі «пустий» продукт, який містить наповнювачі або інші речовини. Якщо у 2022 році кожен шостий-сьомий зразок мав відхилення від заявлених показників, то торік — кожен третій. А це велика проблема, бо аграрій на око не може визначити якість продукту», — розповів експерт.

Він також зазначив, що в Ukravit Institute можна перевірити ЗЗР на наявність та концентрацію в них понад 120 діючих речовин. Рослинний матеріал на ураженість хворобами. Залишкову кількість пестицидів у готовій продукції (зерні, олійних, овочах, ягодах, меду) на 270 найменувань.

Причому Сергій Сальніков додав, що в Україні сьогодні лише декілька лабораторій можуть визначити залишки хлорпірифосу, гліфосату тощо у нормі 0,01%. Одна з таких установ — Ukravit Institute. А оскільки вона ще й акредитована відповідно до ISO/IEC 17025, то результати проведених досліджень визнаються за кордоном.

Ще фахівці радять перевіряти воду, яка використовується для зрошення та приготування бакових сумішей. 

«Мабуть, у вас були ситуації, коли внесли препарат, а він погано спрацював. Зізнавайтеся, звинувачували виробника? А причина могла бути у воді», — пояснив Сергій Сальніков.

За його словами, ще три роки тому описана ситуація була дуже розповсюдженою в Україні. Коли в Ukravit Institute її почали досліджувати, то виявилося, що причина у жорсткій та лужній воді, яка впливає на якість дії пестицидів. Тоді в компанії розробили продукт Айворі Плюс — коректор кислотності та жорсткості води, який контролює рівень pH та запобігає лужному гідролізу (руйнуванню) ЗЗР.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus