Добрива-антистресанти здатні попередити потенційні втрати врожаю через стрес-фактори — фахівець

29 березня 2024 51 0
Добрива-антистресанти здатні попередити потенційні втрати врожаю через стрес-фактори — фахівець
Ukravit

Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак — і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур.

Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати в системи захисту спеціальні добрива-антистресанти, які здатні допомогти посівам протидіяти стресам.

«Весняні стреси — суттєвий фактор ризику, який нарівні із забур’яненістю, ураженістю хворобами та пошкодженням шкідниками може негативно позначитися на рості та розвитку культурних рослин», — зазначив керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії Сергій Адаменко.

По-перше, культури можуть потерпати від різких перепадів денних і нічних температур та приморозків, характерних для цієї пори року, а також надмірно посушливих періодів.

По-друге — через фітотоксичність, спричинену порушенням норм та регламентів внесення засобів захисту рослин, в тому числі через обробки у невідповідні фази через складні погодні умови.

«В результаті відбувається гальмування росту та розвитку, спостерігається пригнічення культур, вони гірше споживають елементи живлення із ґрунту та добрив тощо. Крім того, ослаблені рослини стають легкою «мішенню» для шкодочинних організмів. У комплексі це може коштувати аграрію значної частки майбутньої врожайності», — розповів фахівець.

Щоб цього не трапилося, він рекомендує у весняний період застосувати добриво-антистресант із властивостями стимул ятора, антистресанта, кріопротектора та адаптогена Авангард Гроу Аміно. Ауксини, гібереліни та цитокініни, що входять до його складу, стимулюють ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних і генеративних органів культур.

Поліетиленгліколі перешкоджають кристалізації клітинного соку, внаслідок чого клітини стають еластичнішими, а карбонові кислоти покращують постачання тканин киснем і роблять рослини стійкішими до кисневого голодування, а також сприяють утриманню вологи у клітинах; культури краще переносять знижені та підвищені температури.

Вміст в добриві 17 легкозасвоюваних вільних L-амінокислот рослинного походження прискорює обмінні процеси та сприяє інтенсивнішому синтезу антистресових речовин. Амінокислоти також сприяють кращому засвоєнню елементів мінерального живлення, зокрема мікроелементів (на рівні 80-90%) через листкову поверхню культур, що забезпечує їх швидшу адаптацію у стресових ситуаціях.

«Крім того, добриво покращує білковий обмін, підсилює активність фотосинтезу, підвищує вміст цукрів, підсилює осмотичний тиск, допомагаючи культурам засвоювати вологу з глибших шарів ґрунту, завдяки чому вони стають стійкішими до несприятливих умов довкілля», — підсумував фахівець.

Читайте також: Ґрунтовий захист соняшника, кукурудзи та сої варто розпочинати ще до появи сходів — фахівець

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus