Курники можуть себе окупити приблизно за 1,5-2 роки — фермер

1 квітня 2024 363 0
Андрій Соломонюк, власник «Тетіїв Ферма»
Андрій Соломонюк, власник «Тетіїв Ферма»

Курники можуть себе окупити приблизно за 1,5-2 роки. А мінімізувати втрати поголів'я можна завдяки автоматизації. Про це розповів власник «Тетіїв Ферма» Андрій Соломонюк в інтерв'ю «Андрій Соломонюк: Я почав бізнес на селі в час пандемії, і розвивався під час вторгнення» на Kurkul.com.

«У курниках ми робимо шнекову подачу корму, автоматичні поїлки. Але от моя ідея була в тому, щоб центральну лінію зробити ручною. Це потрібно для того, щоб оператор, який знаходиться тут цілу добу, просипав корм вручну. Коли  він це робить, то контролює в тому числі й стан самої птиці, орієнтується, чи треба додати корму, можливо вентиляції й т. ін. Звичайно, вся інформація є на комп'ютері й все автоматизовано, але навіть комп'ютери дають збої. Тому людина повинна додатково контролювати», — розповів фермер.

За його словами, у результаті такого підходу він має однорідність поголів’я 90% і мінімальний падіж — менш як 5%. 

Читайте також: Помилки при вирощуванні курей та як їх уникнути

Щодо економії, то курник на 25 тис. голів обслуговує за добу один працівник.

«Якщо не автоматизувати процес, то потрібно було б 8 працівників. Створення робочих місць — то неначе й добре. Але які заробітні плати вони отримуватимуть? З автоматизацією працівник має можливість заробляти до 20 тис. грн. Наразі на фермі у нас працюють в середньому 40 людей», — додав Андрій Соломонюк.

Він також додав, що має свій магазин, де продають власну продукцію. Окупність такого бізнесу приблизно 1-1,5 року. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus