Реклама

Через несвоєчасний контроль бур’янів можна втратити до 30% врожаю сої — експерт

13 квітня 2024 131 0
Соя
kurkul.comСоя

Несвоєчасний контроль бур’янів або його відсутність призведе до втрати від 15 до 30% врожаю. А нестача техніки, пального, погодні умови нерідко стають причиною запізнення із внесенням ЗЗР, що призводить до переростання бур’янів. Про це розповів директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець в матеріалі «Система гербіцидного захисту сої: ТОП схем».

Він зазначає, що у плануванні схеми гербіцидного захисту сої перше, що необхідно врахувати, — це тривалий гербокритичний період, друге — широкорядний спосіб вирощування. На практиці міжряддя сої варіює від вузькорядного до 45-70 см. Залежно від генетичного потенціалу сорту і технології вирощування. Але чим ширше міжряддя, тим довший гербокритичний період сої. Тому в регіонах традиційного вирощування культури повна схема її захисту передбачає ґрунтовий і страховий захист, а також за потреби — десикацію. 

«Ґрунтові гербіциди на початкових фазах вегетації культури забезпечують її розвиток без шаленої конкуренції за елементи живлення, вологу та світло», — каже Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit.

Також він додав, щоб правильно підібрати ґрунтові гербіциди, необхідно:

  • Спрогнозувати потенційні загрози: для цього слід враховувати попередника або навіть передпопередника. 
  • Врахувати типові проблеми поля та регіону, зокрема, яка рослинність переважає та яка система обробітку ґрунту.

Читайте також: Як заощадити на захисті соняшника — схема захисту на 2024 рік

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама